Sat. Apr 27th, 2024

BYD Auto este producătorul chinez de maşini electrice de care Elon Musk (Tesla) se teme cel mai tare (şi are toate motivele)

2 min read
gEV

BYD Auto este producătorul chinez de maşini electrice şi plug-in hybrid cu cea mai rapidă rată de creştere din ultimii ani şi sunt sigur că Elon Musk îl vede drept cel mai acerb şi mai puternic competitor al său. Antreprenorul american ştie că Tesla nu are avantajele BYD Auto, tocmai de aceea face presiuni pentru creşterea taxelor la importurile de maşini chinezeşti.

Aşa cum spuneam într-un articol din primele zile ale acestui an, în luna decembrie BYD Auto a reuşit pentru prima oară în istorie să depăşească Tesla la numărul de maşini electrice vândute. Iar acesta este doar începutul.

Producătorul auto îşi distruge concurenţa în China, piaţă unde în 2023 a avut o cotă de 33.8% (spre comparaţie Tesla a atins 7.5%, iar restul sunt cantitate neglijabilă). BYD Auto are o strategie foarte bine adaptată la transformările din ziua de azi şi a reuşit să dezvolte maşini electrice ieftine şi foarte bune. Acesta este defapt şi secretul succesului.

Iată două exemple:

  • BYD Seagull aka Dolphin Mini este o maşină ce costă sub 10.000 de dolari în China, vine cu o baterie de 30.88 kWh ce îi asigură o autonomie de până la 305 kilometri, are un motor electric ce oferă o putere de 75 CP, dotări cu mult peste clasa ei de preţ şi o estetică chiar foarte plăcută.

  • BYD Seal este concurentul direct pentru Tesla Model 3 pe piaţa chineză, iar mai nou BYD Auto a lansat o versiune specială denumită Honor Edition ce costă 24.980 dolari. Cu o baterie de 61.4 kWh ce promite o autonomie de până la 550 de kilometri, BYD Seal Honor Edition se prezintă excelent.

Iar toate aceste preţuri vin cu profit în spate, 2023 fiind anul cu cele mai bune rezultate pentru compania chineză.

Sigur că în Europa aceste maşini costă şi / sau vor costa mai mult pentru că momentan sunt livrate din China, dar gândiţi-vă doar că BYD Auto construieşte o fabrică în Ungaria, una cu ajutorul căreia va putea veni cu preţuri mult mai competitive.

BYD Auto va intra puternic în toate ţările europene, prezenţa oficială în România fiind doar o chestiune de timp. Compania investeşte deja sume generoase în promovare, mai nou fiind partener oficial EURO 2024.

Surse: electrek.co, cleantechnica.com

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.