Fri. May 3rd, 2024

Căști wireless cu ANC Sony ULT Wear – review

12 min read

În urmă cu circa 10 zile, Sony dezvăluia gama ULT, una în care momentan sunt prinse 4 produse – 3 boxe și o pereche de căști. Cu siguranță seria va primi noi și noi adăugiri, deocamdată vedem cum se prezintă căștile wireless cu ANC Sony ULT Wear, care, trebuie să stric surpriza, se prezintă mult mai bine decât mă așteptam și care sunt poziționate la un preț corect, raportat la tot ce oferă.

Specificații pentru căștile wireless cu ANC Sony ULT Wear

Date tehnice

Căști wireless

Sony ULT Wear
Difuzor 40mm tip dom, magnet neodim
Răspuns în frecvență 5 – 20.000 Hz (prin cablu funcționare activă)
20 – 20.000 Hz (prin conexiune Bluetooth)
Impedanță 32 – 314 ohm (1 kHz)
Sensibilitate maxim 110 dB/mW
Conectivitate Bluetooth 5.2, jack de 3.5 mm cu 4 contacte (tip TRRS), USB-C (pentru încărcare baterie integrată)
Autonomie Maxim 30 de ore cu NC activ, maxim 50 de ore cu NC dezactivat
încărcare completă în 3.5 ore, încărcare rapidă – 3 minute pentru 1.5 ore de folosire
Greutate aproximativ 255 grame

Pachet, design și construcție

Casti wireless cu ANC Sony ULT Wear

🔺Modul de rotire și de pliere al cupelor permite căștilor să devină compacte la nevoie.

Am primit căștile în cutia de retail sigilată. Înăuntrul acesteia mai este o a doua cutie, în care descoperim inițial gentuța de transport, în care sunt gata aranjate atât căștile, cât și cablu USB-C la USB-A și cablu jack de 3.5 mm. Sub geanta de transport am mai găsit câteva pliante, cu diferite informații:

Geanta de transport este acoperită la exterior cu material textil de culoare gri, pe partea de sus apare și denumirea producătorului nipon. Fermoarul se deschide pe mai bine de 3 laturi, iar înăuntru, deși nu este burete sau ceva asemănător, aș spune că tot ce este acolo va fi bine protejat grație faptului că gentuța este suficient de rigidă, așadar nu sunt mari șanse ca ceva să aibă de suferit.

Designul căștilor Sony ULT Wear este clasic pentru unele de tip over ear de la compania japoneză. Aș spune că se apropie destul de tare de ceea ce știam de la modelul WH-1000XM4, poate chiar și de la Sony WH-CH720N. Vorbim despre cupe cu prindere pe banda de pe cap care permite rotire în jurul axei la aproape 180 de grade, înclinare, dar și pliere. Astfel, căștile pot deveni mult mai compacte, ca atunci când trebuie așezate în geanta de transport, dar pot fi purtate comod și „după gât”, cum se spune.

Căștile Sony ULT Wear pot veni în culoarea neagră, precum cea de față, sau pe alb ori un gri cu ușoară tentă de verde. Oricare nuanță o vei alege, aceasta va fi predominantă, ca să nu zic că acoperă chiar aproape tot exteriorul căștilor. Vedem denumirea Sony care apare de două ori pe banda ce vine pe cap, aproape de cupe, precum și însemnul ULT care sunt cumva cromate, dar care reflectă lumina în mod multicolor.

Sony ULT Wear sunt căști care se pretează atât celor activi, cât și ținutelor mai elegante, să zic așa. Căști sobre, cu un design pe cât se poate de serios. Plasticul este predominant la exterior, doar banda flexibilă ce vine pe cap este din metal pe interior, din tot ce am descoperit eu.

Plasticul este de bună calitate, aș spune mai bun decât mă așteptam. Este mat, nici foarte fin, dar nici rugos, iar urmele mâinilor / degetelor nici că apar pe acest plastic. Mai mult, pare că va rezista bine în fața zgârieturilor.

Calitatea de fabricație este înaltă, dar nimic nu te trimite cu gândul la un produs premium. Chiar și așa, nu am găsit motive de nemulțumire, asamblarea este solidă, iar finisările atente, fără lufturi, îmbinări nefericite ori muchii tăioase.

Confortul la purtare este excelent, se așează în jurul urechilor și pe cap în așa fel încât nu le simți obositoare nici după ore bune de utilizare continuă. Pielea ecologică fină, sub care este burete moale, atât pentru cupe, cât și pentru banda de pe cap, se simte super la atingere. Singurul dezavantaj, care este valabil pentru orice căști circumaurale ale căror cupe sunt acoperite cu piele (naturală sau ecologică) se referă la faptul că urechile se pot încălzi în timp, mai ales dacă temperaturile ambientale sunt peste medie. Pe durata testelor nu mi-au transpirat urechile sub cupe, dar asta și pentru că în acea perioadă au fost în jur de 18 – 20 de grade Celsius afară și în casă cu doar 1 – 2 grade mai mult.

Sunet

Casti wireless cu ANC Sony ULT Wear

🔺Volum extrem de înalt și bass cum nu se poate mai puternic de la o astfel de pereche de căști.

Aici este prezentă fără niciun dubiu semnătura audio Sony, dar ULT Wear vine cu o abordare și mai dinamică. Nu mă refer la volumul maxim, care este absolut uriaș, cel mai puternic din tot ce am testat pe partea de căști wireless over-ear. Atât de puternic la 100% din capacitate încât simți cum efectiv căștile vibrează pe cap. Eu nu am putut să ascult la volum maxim decât pentru câteva secunde, iar asta în scop de test. Ba chiar, pentru mine, tot ce este  peste 80% este deranjant, dar recunosc că eu am urechi ceva mai sensibile.

Ce merită neapărat menționat este că, pe cât de puternic este sunetul, pe atât de clar rămâne chiar și la peste 90% din capacitate. Aș spune că nici la maxim nu apar distorsiuni enervante, cu toate că nici nu mai avem calitatea pe care am apreciat-o până pe la 60, maxim 70%.

Da, pe la 50% aceste căști dezvăluie un sunet curat, evident axat pe bass, dar suficient de bine conturat în rest. Butonul ULT de pe căști este cel prin care se face diferența pentru ULT Wear față de oricare alte căști Sony.

Fără optimizarea ULT, sunetul este pe cât se poate de plat, de neutru. Aș spune chiar că este prea plat, dar, până la urmă, am descoperit că aceasta este setarea optimă pentru genuri muzicale calme, să le numesc. Așadar, dacă ai chef de ceva muzică ambientală, de cameră, instrumentală, clasică, jazz sau orice altceva din același portativ.

Pe setarea ULT 1, aceea care introduce Deep Bass, este cea pe care am preferat-o pentru 90% din timp. Da, apar frecvențe joase adânci, exact așa cum anunță denumirea. Este un bass curat, unul care iese în evidență, dar o face într-un mod plăcut, nu tocmai intruziv. Și mediile sunt acum mai bine definite, în timp ce înaltele iau și ele ceva în intensitate. Cumva, ULT 1 nu este doar despre bass adânc, ci despre o dinamică mai accentuată, cu fiecare notă adusă mai sus, dar și mai bine separată una de cealaltă.

În plus, pe ULT 1 apare și o spațialitate cu mult, mult mai extinsă. Fiecare sunet pare că vine dintr-o cu totul altă direcție, de mai aproape sau din depărtare. Este o punere în scenă pe care am apreciat-o, mai ales pe genuri dinamice, pline de beat-uri puternice, clare.

Casti wireless cu ANC Sony ULT Wear

🔺Butonul ULT este mai mare și dispus ceva mai departe față de celelalte butoane de pe cupa stângă.

Modul de sunet ULT 2 aduce Attack Bass, adică un bass de-a dreptul exploziv și pătrunzător, pe care pare că-l simți și în piept. Este doar o senzație, desigur. Dar vorbim despre frecvențe joase cum nu am mai auzit la nicio altă pereche de căști. Și da, pentru unii, printre care și eu, este cam mult. Sunt absolut convins că vor exista destui care vor prefera setarea ULT 2, unii care nici nu vor concepe să mai revină la altă setare.

Dar, așa cum am spus, bass-ul este cumva parcă prea grav, este unul care pune stăpânire pe toată melodia, este amplificat peste măsură cu fiecare ocazie. Atenție, aceste aprecieri sunt făcute de cineva care preferă un bass doar corect, deloc evidențiat, așa că repet: sunt convins că unora le va plăcea la maxim ULT 2.

Trecem și la anularea (atenuarea) activă a zgomotelor de fond, pe scurt la ANC. Din partea, adică a celui care a testat și Sony WH-1000XM4, dar și Sony INZONE H9, aș spune că Sony ULT Wear este imediat sub primul model, dar peste cel de-al doilea. Oricum ar fi, ANC-ul este foarte, dar foarte eficient cu majoritatea zgomotelor de frecvențe joase, pe care nici că le mai auzi odată ce pornești muzica, iar asta deja de pe la 30% din puterea maximă. Cu sunetele mai ascuțite, ANC-ul nu poate face minuni, dar le diminuează într-atât cât să nu deranjez absolut deloc.

Închei capitolul cu microfoanele, cu ajutorul cărora poți prelua apeluri telefonice de pe telefonul conectat la Sony ULT Wear. Este câte unul pentru așa ceva pe fiecare cupă, iar vocea ta este preluată corect, fără nimic neapărat impresionant. În unele situații, pe care le pot numi gălăgioase, va fi nevoie să ridici un pic vocea spre a fi auzit clar, dar nimic ieșit din comun.

Una peste alta, capitolul sunet este „absolvit” cu brio de Sony ULT Wear. Nu sunt neapărat căști Hi-Fi, dar se ridică la nivelul așteptărilor, din partea mea chiar peste ceea ce preconizam înainte de a le încerca.

Conectivitate

Casti wireless cu ANC Sony ULT Wear

🔺Multe elemente fizice de conectivitate pe cupa stângă, dar „magia” se întâmplă când atingi cupa dreaptă.

Deși Sony ULT Wear au primit pe cupa stângă și jack audio de 3.5 mm, nu aș spune că vor fi mulți care vor alege căști wireless pentru ca apoi să lege un cablu la ele. Da, vor fi poate și situații care vor cere așa ceva, dar în rest te poți baza pe Bluetooth 5.2. Acesta suportă și decodare LDAC, deci redare de fișiere de calitate înaltă. Conexiunea Bluetooth este stabliă și se poate întinde pe mai bine de 20 metri în câmp deschis. Cu ceva obstacole distanța de la căști la sursă poate scădea și pe la 6 – 7 metri.

Căștile Sony ULT Wear suportă și conexiune multiplă (Multipoint), mai exact cu două dispozitive simultan. Trecerea între cele două se face aproape instant, de exemplu dacă ești conectat la laptop, iar pe telefon primești un apel, căștile vor trece automat la telefon.

Pe partea de elemente fizice, mai toate sunt prezente pe cupa stângă. Acolo, pe lângă jack-ul audio de 3.5 mm, apare și portul USB-C (pentru încărcarea bateriei), butonul Power cu un LED de status lângă el, urmează butonul NC/AMB (activare Noise Canceling sau Ambient Sound) și mai sus butonul ULT.

Deși pare că pe cupa dreaptă nu sunt elemente de conectivitate, de fapt pe aceasta am dat mai multe comenzi. Asta fiindcă, întreaga suprafață exterioară, cea plată, acceptă gesturi de atingere. Atât de tap, cât și de swipe, atingerile de pe cupa dreaptă pot pune Play/Pause, pot face trecerea la melodia anterioară / următoare, sau pot crește ori scădea volumul. Mi-a plăcut că atingerile sunt preluate exact și că foarte rar au fost „înțelese” greșit (gen trecere la următoarea melodie în loc de creștere volum).

Mai mult, dacă acoperi întreaga zonă capacitivă de pe cupa dreaptă cu mâna, activezi instant modul Transparency, care preia sunetele din afara căștilor prin microfoane și le aduce în difuzoarele căștilor. Astfel, dacă vrei să porți o conversație rapidă cu cineva sau să auzi un mesaj, nu trebuie neapărat să dai jos căștile de pe cap, ci doar să acoperi cu mâna cupa dreaptă. Am folosit frecvent această funcție și de fiecare dată a răspuns ideal.

Mai mult, Sony ULT Wear vin și cu senzori care detectează când căștile sunt la urechi sau nu. În acest fel, ori de câte ori le dai jos de pe cap, sunetul va fi întrerupt, pus pe pauză, iar când le reașezi pe urechi melodiile sunt reluate de unde rămăseseră.

Adaug la acest capitol și mai multe capturi de ecran din aplicația Sony Headphones pentru Android. Din acesta poți face toate setările posibile pentru căștile Sony ULT Wear. Din partea mea, sunt cam prea multe disponibile, dar, pe de altă parte, tot eu sunt cel care preferă cât de multe opțiuni. Pe ideea, mai bine să am la dispoziție și să nu le folosesc, decât să mi le doresc și să nu fie prezente.

Capturi de ecran din aplicația Sony Headphones pentru Android cu căștile Sony ULT Wear:

Autonomie

Autonomie Sony ULT Wear

🔺Cu o utilizare normală de 3 ore pe zi, poți prinde și aproape 2 săptămâni de autonomie.

Ca și la alte teste se căști Sony wireless din ultimul timp, și în cazul Sony ULT Wear autonomia este mai ridicată decât cea anunțată. Iar aici este vorba despre vreo 30 de ore cu ANC activ, dar în realitate poate fi vorba și de peste 40 de ore cu atenuare activă a zgomotelor de fond. OK, este valabil pentru un volum de circa 40% în căști, dar, cel puțin pentru mine, acest nivel a fost cel mai folosit, pentru mai bine de 80% din timp.

Încărcarea completă a bateriei goale durează oficial în jur de 3 ore și jumătate, dar din testele mele a fost vorba despre puțin peste 4 ore. Nu am testat încărcarea rapidă fiindcă nu știu cu ce tip de adaptor este  valabilă. adică  ce putere trebuie acesta să genereze la ieșire, dar, mai precis, la ce tensiune și intensitate. Din fișa tehnică sunt promise circa 1.5 ore de redare după numai 3 minute la priză. Mi se par ceva cam optimiste cifrele, dar nici nu le pot combate, fiindcă nu am verificat.

Preț

Căști wireless cu ANC Sony ULT Wear – 1.000 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Sony ULT Wear

Pro

  • gentuță de transport oferită din pachet;
  • calitate bună de fabricație;
  • confort înalt la purtare, nici după ore bune de utilizare continuă nu simți nevoia de o pauză;
  • sunet foarte, foarte puternic, pe setarea ULT 1 cu o dinamică și spațialitate extinse și cu un bass adânc, grav, dar nu deranjant;
  • ANC eficient, reușește să atenueze cea mai mare parte a zgomotelor ambientale;
  • zona capacitivă de pe cupa dreaptă recunoaște o multitudine de gesturi, iar funcția Transparency este foarte utilă (acoperi cupa dreaptă cu mâna, iar sunetele din afara căștilor sunt preluate de microfoane și redate de difuzoare, astfel poți auzi imediat ceea ce ai nevoie la un anumit moment fără a da căștile jos de pe urechi);
  • autonomie excelentă, care depășește cifrele oficiale în condiții normale de utilizare;
  • preț bun de lansare raportat la tot ce primești.

Contra

  • sunetul cu modul ULT dezactivat este parcă prea plat, iar pe ULT 2 bass-ul se poate dovedi obositor (pentru unii utilizatori, pentru alții s-ar putea să fie întocmai ce caută);
  • aplicația Sony Headphones pentru Android nu este cea mai ușor de parcurs, interfața nu este cea mai intuitivă.

Concluzii

Deși pot părea scumpe la prima vedere, adevărul este că după ce le încerci, căștile Sony ULT Wear par destul de atractive. Sigur că un cost de achiziție mai mic cu câteva procente ar de preferat, dar chiar și la prețul recomandat Sony ULT Wear nu reprezintă o alegere rea. Asta fiindcă pe lângă un sunet de bună calitate, cu un bass extraordinar de puternic și un volum uimitor, căștile aduc și funcții care în general sunt prezente la modele mai scumpe și cu 30 – 40%. Mă refer la suprafața capacitivă de pe cupa dreaptă, la conexiunea Multipoint și la un ANC foarte eficient. Când adaugi în rețetă și o autonomie de invidiat, atunci înțelegi de ce conturează un câștigător în căștile Sony ULT Wear.

Conectivitate

Raport preț / specificații

Căștile Sony ULT Wear au fost testate timp de 8 zile, iar exemplarul sosit la review va rămâne la noi. Întreg conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.