Thu. May 2nd, 2024

PC Gaming Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF – review

10 min read

PC Gaming Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF…hm…cred că marele povestitor, folclorist și scriitor Petre Ispirescu ar face ochii mari cât cepele, dacă ar fi azi printre noi, văzând cum a devenit maleficul Zmeu prietenul gamerului modern și fan PC Garage.

În povestea noastră, Zmeul NU este personajul negativ. Chiar deloc. El a fost îmblânzit de noi, împreună cu cei de la ASUS, astfel încât să te ajute pe tine, călătorule, să cucerești tărâmuri noi, să-ți înfrângi inamicii și nu în ultimul rând, să-ți faci noi prieteni“. Nu știu de voi, dar pe mine poezia asta, poveștile lui Mădălin mă încântă mereu.

Pe de altă parte, e bine că în materialul video-ul creat de echipa PC Garage, dedicat noului  PC Gaming Zmeu Legendar, se răspunde și la întrebarea care m-a măcinat și pe mine, imediat ce am văzut numele sistemului. Și să fiu sincer, nu mi-a plăcut niciodată cum i-a dat Greuceanu fatality (în cel mai pur stil Mortal Kombat) tatălui zmeilor. Parcă happy endingul marca PC Garage îmi surâde mai mult.

Dar să trecem la lucruri serioase și să vedem cum arată Zmeul versiunea 2023 (familia Zmeu a fost îmblânzită de echipa PC Garage încă din pandemie) din perspectiva PC Garage, ce ne-a pregătit etailerul dedicat gamerilor, pentru serile sau nopțile de vară lungi – și că tot veni vacanța pentru juniorii noștri, nu? Și ce potrivire și Diablo IV a ieșit de curând, parcă numai bine pentru sezonul de vară…

Specificații Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF

Desktop PC PC Gaming Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF
Carcasă ASUS TUF Gaming GT301
Procesor Intel Core i5-12400F

– 6 nuclee fizice (6 Performance),
– 12 fire de execuție, frecvența Max-Turbo 4400 MHz,
– 18 MB Intel Smart cache
– 65W base TDP

Placă grafică ASUS Radeon RX 6650 XT DUAL O8G 8GB GDDR6 128-bit
Sistem de operare Fără sistem de operare
Placă de bază ASUS TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4
Memorie 16 GB DDR4-3200 Kingston FURY Beast
Cooler Segotep Lumos G6 ARGB
Sursă ASUS TUF Gaming, 80+ Bronze, 750W
SSD SSD Kingston NV2 1TB PCI Express 4.0 x4 M.2
Conectivitate – front panel: 2x USB 3.0, Jack căști, jack microfon

– rear panel: 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1x USB 3.2 gen 2 Type-A, 3x USB 3.2 gen 1 Type-A, 1x USB 2.0, 1x HDMI + 1x HDMI placa video AMD, 1x DisplayPort + 3x DP placa video AMD, 5x jack audio 3,5, LAN 2,5Gbps

Dimensiuni 482 x 426 x 214 mm

Design

ASUS TUF – vedere din partea frontală

Dacă ROG reprezintă pentru ASUS însuși ADN-ul gaming-ului (Republic of Gamers),  TUF – The Ultimate Force – a fost mereu sinonim cu rezistența în timp, garanția produsului bine făcut. Sunt convins că avem aici printre cititori consumatori care au avut de-a lungul timpului plăci de bază TUF. Sigur a atras atenția certificatul special din cutia plăcii de bază – ce atesta că produsul a fost testat în condiții vitrege cum niciun al produs ASUS nu a îndrăznit să viseze. Și bonus, au fost primele plăci de bază de pe piață cu 5 ani garanție, când toate plăcile veneau cu un standard 2 ani.

Nu întâmplător a apărut acest military look, pentru că multe teste erau military grade (standarde de umiditate / temperatură, chiar condiții saline).

Între timp brand-ul TUF s-a dezvoltat mult, înglobând laptop-uri, plăci video, surse, periferice (monitoare, căști, mausi, tastaturi etc). Poate nu sunt la fel de sclipitoare, de impunătoare precum produsele ROG, dar asta nu înseamnă că nu sunt la fel de interesante. Din contră, ASUS TUF Gaming GT301 vine să susțină ideea de bine făcut, de ”rugged device”. De aici și prezența unei benzi dintr-un material textil pe front panel – ce dorește să sugereze un lucru dur, bine construit. Chiar dacă ca și efect secundar, te duce la gândul că e pentru transport, cum am văzut pe mai multe carcase, aici nu e cazul :). E doar cu rol de design. Și au reușit – mie mi-a plăcut.

Și încă ceva, legat de design-ul carcasei  (deși știu că este o chestie 100% subiectivă): mie mi-a plăcut foarte mult carcasa de pe Balaurul testat, acel superb ENDORFY Regnum 400 ARGB, o carcasă foarte aerisită, ce poate adăposti chiar și o placă de bază EATX. Carcasa respectivă nu doar că era mult mai spațioasă, dar avea și un design extrem de curat, profi.

Sunt convins că majoritatea gamerilor tineri vor aprecia mai mult noua carcasă ASUS TUF Gaming GT301, care aduce un aer nou, proaspăt și care se va potrivi mai bine cu setup-ul de gaming pe care îl aveți (monitor, birou, scaun etc).

Și în plus, e o carcasă destul de compactă (gândită pentru spații mici, birouri cu adâncime mică). Mică la exterior, totuși spațioasă la interior. Bine, nu cereți imposibiluil de la ea: se pot instala plăci video de maxim 32 cm,  respectiv cooler nu mai înalt de 16 cm. Partea bună e că permite și radiator sistem răcire pe apă de 360 mm în față.

Iluminarea sistemului este destul de satisfăcătoare, ARGB cu ”A” de la arhisuficient pentru mine :).

Hardware

Procesorul – Intel Core i5-12400F

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF - procesor Intel i5-12400F

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF – procesor Intel i5-12400F

Cu procesorul Intel ne-am mai întâlnit și la Balaurul testat anul acesta.

Faptul că PC Garage insistă pe acest procesor, spune multe:

1. Nu costă cât o mână și un picior (doar 800 Lei, un preț corect pentru ce oferă).

2. Nu este pretențios, așa cum se vede și din grafice, nu se încinge periculos, nu veți vedea Throttling sub nicio formă – cel puțin nu într-o carcasă cât de cât decent aerisită.  Avem în Full Load (în capturile de mai jos, Cinebench R23 multi-core test) 75W TDP și maxim 59-60°C (a venit vara, față de momentul testării Balaur 2023, zilele acestea am avut în cameră cam 24-26°C).

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF - procesorul rămâne la 60C chiar și în randare Full-Load

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF – procesorul rămâne la 60C chiar și în randare Full-Load

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF - procesorul are un TDP de 75W

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF – procesorul are un TDP de 75W

Dar iată mai multe rezultate obținute de procesorul Intel:

Teste sintetice (benchmark-uri 2D) PC Gaming Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF
PCMark 10 7966
GeekBench – single 2311
GeekBench – multi 9803
CineBench R23 single 1623
CineBench R23 multi 11085

Placa video  ASUS Radeon RX 6650 XT DUAL O8G 8GB GDDR6 128-bit

Nu voi insista foarte mult pe placa video, e de mai bine de un an pe piață, nu mai e noutate pentru nimeni – exceptând dacă îl comparăm cu înaintașul său, RX 6600 XT, lansat cu 2 ani înainte.

Radeon RX 6650 XT este un upgrade micuț față de RX 6600 XT, dar totuși, în zona asta de performanță, fiecare strop de performanță contează cu adevărat – nu ca la high-end-uri.

Cert este că în acest moment RX 6650 XT are probabil cel mai bun pret (acum un an era aproape dublu prețul său, vă vine să credeți?).

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF - placa video AMD Radeon RX 6650 XT face față oricărui joc în FullHD

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF – placa video AMD Radeon RX 6650 XT face față oricărui joc în FullHD

În anumite teste bate chiar și un RTX 3060 Ti, în majoritatea este între un RTX 3060 non-Ti și versiunea Ti. Evident, așa cum veți vedea în tabelul cu jocuri, cu RTX activat este în majoritatea situațiilor sub 3060, dar asta era oarecum de așteptat.

Vestea absolut bună este că sistemul este bine pregătit chiar și pentru zilele toride de vară: chiar și în condiții ne-ideale de temperatură în cameră (24-26°C), în Cyberpunk 2077 – procesorul nu depășește 51-52°C iar placa video se stabilizează pe la 67°C.

Consum procesor; 40W (load tot cam 40% în Cyberpunk 2077), iar placa video are un consum de 150W.

Performante placă video în teste sintetice 3D:

Teste sintetice (benchmark-uri 3D) PC Gaming Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF
3DMark – TimeSpy – overall 9813
3DMark – TimeSpy – CPU 9496
3DMark – TimeSpy – GPU 9872
3DMark – Fire Strike- overall 23531
3DMark – Fire Strike- Graphics 29203
3DMark – Fire Strike- Physics 23811

Performanțe sistem în jocuri

Jocuri PC Gaming Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF
Cyberpunk 2077, FHD (RT Low + AMD FSR 2.1) 71
Metro Exodus (RT High) 55
Chernobylite (RT Medium, Quality, AMD FSR Quality) 52
Watch Dogs Legion (RT Off, Quality High) 115
Borderlands 3 108
Assassin’s Creed – Valhalla – FSR ON 116
F1 22 76

Setări folosite:

Cyberpunk 2077 – am folosit setările implicite Raytracing Low, AMD FSR 2.1 activat și setat pe Quality. Am observat că cel mai mare performance hit (penalizare) s-a obținut cu activarea setării Ray-Traced Reflections – performanța scade în FullHD de la 70 la 40 fps, de evitat, pur și simplu nu merită.

Metro Exodus – totul pe Ultra, Ray Tracing High. 55 fps mediu este un scor foarte bun în aceste condiții!

Chernobylite este mai pretențios, setările generale s-au oprit la High, Raytracing la Medium, AMD FSR Quality.

Watch Dogs Legion este neprietenos cu AMD când vine vorba de Raytracing, am și vrut să scot jocul din bateria de teste și o voi și face imediat ce voi introduce un alt joc pe lista mea (Returnal, Guardians of the Galaxy, Forza Horizon 5 ar fi primii candidați, dar mai aștept, poate un Steam Summer Sales va fi generos cu mine 🙂 ).  Oricum, am pus totul pe High, fără Raytracing jocul merge extraordinar pe placa video AMD și sincer, nu pierdeți mare inginerie.

F1 22 este un joc modern, arată și merge bine cu AMD FSR și totul pus pe Ultra High, Raytracing pe High. Harta Monaco este una dintre cele mai pretențioase, dacă nu cea mai solicitantă din joc.

Bătrânul Assassin’s Creed – Valhalla va fi și el înlocuit, și-a făcut datoria cu brio – multe plăci video și laptop-uri a îngenuncheat în trecut. Acum, cu FSR pe Ultra Quality, RX 6650 XT rupe pe genunchi jocul. 🙂

Borderlands 3: un alt joc legendar. Nu pune absolut nicio problemă plăcii video ASUS, sau sistemului Zmeu în general, avem 100+ cadre aproape constant.

Placa de bază, memorii, SSD

O să mă opresc 2 minute și la placa de bază, pentru că merită fiecare secundă de atenție. TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4 este o alegere excelentă și din punctul meu de vedere, merită felicitări celor care au decis să facă un mic upgrade și o surpriză frumoasă multora dintre noi.

Precum câinele lui Pavlov, resemnat, mă pregăteam că caut firul de net să leg PC-ul la router (apartamentul meu este all Wi-Fi, de la router încolo, deci cablul de rețea nu e bine venit de obicei), când, surpriză: găsesc antena de Wifi 6 în pachetul de accesorii. M-am bucurat mai ceva ca un copil la înghețată. Și deși nu se vede realitatea complet, am descărcat jocuri de pe Epic Games și cu 70-80 MB/s, la 3m de router!

Dar placa de bază este pregătită complet pentru viitorul nu foarte îndepărtat: are LAN 2.5Gbit/s. Și evident, are și Bluetooth – în caz că doriți să vă conectați cu device-uri Bluetooth, exact ca și la laptop.

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF - carcasa TUF GAMING GT301 este bine aerisită

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF – carcasa TUF GAMING GT301 este bine aerisită

Și deși PC Garage a instalat un SSD destul de spațios: Kingston NV2 1TB PCI Express 4.0 x4 M.2 2280, jocurile tind să devine din ce în ce mai mari – doar Assassin’s Creed Valhalla are 130GB…

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF - SSD suficient de rapid pentru un gaming fără sacadări

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF – SSD suficient de rapid pentru un gaming fără sacadări

Dar nicio panică: chiar dacă vă faceți singuri upgrade la sistem – ceea ce în cazul acestei plăci de bază este super banal, placa permițând instalarea a numai puțin de 3 SSD-uri, nu vă pierdeți garanția. Deci pe partea asta sistemul este super securizat pentru jocurile din viitorul mediu.

La fel și cu memoriile RAM: inginerii PC Garage au instalat două plăcuțe Kingston FURY Beast 8GB DDR4 3200MHz CL16, adică un total de 16GB. Însă mai aveți două sloturi libere, dacă vreți să completați cu alte două plăcuțe similare – ajungând astfel la 32GB cu doar un buget supliementar de 220 Lei.

Preț Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF  – îl puteți achiziționa la 4300 lei.

Și ca bonus, în perioada promoțională, adică până pe data de 11 iulie primiți și mouse și  mousepad cadou, în valoare de 240 Lei în total. Nu e ofertă rea de loc.

Nu mai spun că prețul componentelor este simțitor mai mare ca sistemul în sine, și mai aveți și o asamblare Gold gratis în sistem.

Vă spun, prețul sistemului este bombă.

Zmeu Legendar Powered by ASUS TUF

Pro

  • Configurație corectă – raport preț /performanță imbatabil pentru un gaming ireproșabil FullHD
  • Carcasă ce permite upgrade facil
  • Upgrade-ul (RAM, SSD) nu va aduce după sine pierderea garanției;
  • Carcasă aerisită; design plăcut, nu ocupă mult spațiu
  • Asamblare gold inclusă;
  • Iluminare bună pentru iubitorii de RGB, evident se poate stinge tot într-o clipă;

Contra

  • Ventilatoare puțin cam gălăgioase – la Full Speed trec de 50dB, însă în modul Turbo se opresc pe la 44-46dB, mai acceptabil. Dar aceste lucruri se pot ajusta din Fan Expert;
  • Fără sistem de operare;

Concluzii

Concluzia este evidentă: la 4300 Lei este cea mai bună investiție nu doar pentru nopți de vară fierbinți, dar cu siguranță va fi o investiție bună și pentru la toamnă. Nu doar că suma componentelor este mult mai mare, dar aveți și serviciul PC asamblat Gold gratis.

Pot să recomand sistemul cu ochii închiși, cum s-ar spune. Noul Zmeu e o ofertă imbatabilă pentru casual gaming FullHD.

Performanță

Raport preț / specificații

Acest articol este susținut de către PC Garage. Sistemul a fost testat pe o perioadă de 7 zile și va fi returnat. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Despre autor

Cezar Dumitrescu

Cel mai nou membru al echipei Gadget.ro. Veți găsi articole, review-uri și editoriale pe diverse teme din domeniul tech.