Sun. Jun 23rd, 2024

Noi carcase AlphaGear de la PC Garage: Mirage Mark 1 ARGB și Sunbreaker ARGB – prezentare

7 min read

Unul dintre cele mai mari magazine online de produse IT și electronice din țara noastră a introdus în ofertă în urmă cu 3 ani o nouă serie de carcase, unele sub brand propriu. Carcasele Alpha Gear vin cu un foarte bun raport între calitate și preț, am mai prezentat două modele prin vara anului trecut, iar acum revin cu încă două. AlphaGear Mirage Mark 1 ARGB și Sunbreaker ARGB sunt carcase mid-range, adică nu sunt nici cele mai ieftine, dar nici nu sparg bugetul atunci când încerci să configurezi un nou PC.

Haideți să vedem prima dată cum arată principalele specificații, pe care le putem desluși din imaginea de mai jos:

Specificatii Carcase PC Garage AlphaGear Sunbreaker ARGB si AlphaGear Mirage mark 1 ARGB

Am zis că nu are rost să copiez niște date care apar foarte clar și detaliat chiar pe cutiile celor două produse. Apropo de pachete, înăuntru am găsit carcasele bine fixate și protejate, alături de accesoriile clasice, să le spunem. Adică, vei avea mai multe șuruburi, cu care să prinzi placa de bază și altele de carcase, precum și telecomandă și controller / hub PWM+ARGB 3-pin 5VDG. Sigur că sunt și manuale de utilizare prezente, iar la AlphaGear Sunbreaker ARGB mai este suplimentar și un VGA holder, adică un suport ce va fi folosit în cazul plăcilor video mari și grele spre a fi susținute mai corect la partea din spate.

Mai merită menționat că din fabrică, pe tot ce înseamnă sticlă sau suprafețe transparente, sunt aplicate folsii de protecție. Astfel sunt eliminate sau măcar mult diminuate șansele ca acele suprafețe să fie zgâriate pe timpul transportului sau când asamblezi PC-ul.

Încep prezentarea mai detaliată cu AlphaGear Mirage mark 1 ARGB, fiindcă mi s-a părut a fi ușor mai specială la modul general și nu doar raportat la cealaltă. Ce anume este mai ieșit din comun? Mie mi se pare foarte tare designul cu două laturi din sticlă securizată. Adică, laterala din stânga și partea frontală (deși nu în întregime nici una dintre ele) sunt din sticlă securizată. Dar nici măcar asta nu este cu adevărat neobișnuit, ci faptul că pe colțul unde aceste două sticle se întâlnesc nu există altceva. Practic, pe acel colț carcasa este transparentă în mod continuu, nu întreruptă de vreun element metalic sau din alt material.

Pentru a scoate sticla securizată de pe lateral este nevoie ca mai întâi să detașezi partea de sus, reprezentată de o mare grilă de aerisire. Pentru a desface această grilă trebuie deșurubate două șuruburi. Abia apoi vei putea detașa sticla laterală, care glisează în sus.  

Deși ambele carcase din această prezentare sunt considerate de tip middle tower, AlphaGear Mirage mark 1 ARGB este o idee mai compactă. Pe înălțime este cea mai evidentă diferență, dar ca integrare a componentelor nu cred că vor fi probleme, AlphaGear Mirage mark 1 ARGB poate primi plăci video cu lungimea maximă de 420mm și coolere CPU lungi de până la 185mm.

Din punct de vedere al ventilatoarelor incluse, ambele carcase vin cu 4 integrate, toate de 120mm și toate cu iluminare RGB personalizabilă. La AlphaGear Mirage mark 1 ARGB avem trei ventilatoare pe laterala din dreapta, toate în dreptul grilei de aerisire, evident. Al patrulea ventilator, de același tip, este pe spate.

Filtru de praf este și pe toată suprafața zonei de jos, acoperită aproape în totalitate de o mare grilă de aerisire, care se detașează simplu, fiind ținută la locul ei de șine pe care glisează. Picioarele pe care se sprijină această carcasă sunt suficient de înalte spre a permite o curgere corectă a aerului pe dedesubtul carcasei.  

AlphaGear Mirage mark 1 ARGB mi se pare bine pusă la punct pe partea de aerisire, mai ales că și compartimentul unde vine sursa de alimentare este realizat în cea mai mare parte din mesh metalic.

Singura mică nemulțumire ar putea veni de la zona de control și conectivitate. Este dispusă pe partea frontală, dar foarte jos. Acolo sunt butoanele Power și Reset, un jack audio de 3.5 mm, un port USB-A și un USB-C. Din punctul meu de vedere pentru a putea accesa cât mai facil toate aceste elemente va fi nevoie să așezi carcasa pe birou, dacă o lași jos, pe podea, atunci va trebui să te apleci până jos de tot ca să apeși un buton sau să conectezi un cablu într-unul dintre porturile de acolo.

În rest, mai nimic de comentat negativ la adresa carcasei AlphaGear Mirage mark 1 ARGB. Este foarte bine asamblată și cu finisări cel puțin decente. De fapt, chiar nu am găsit nicio problemă pe partea de calitate de fabricație, cel puțin nu raportat la costul pe care îl afișează. Și materialele sunt bune, cu metal suficient de zdravăn, care nu flexează excesiv. Carcasa în sine are o rigiditate structurală bună, apare foarte solidă. Trebuie evident să ai ceva grijă cu pereții din sticlă, dar oricum știi asta de când comanzi o carcasă cu sticlă pe două dintre laturi.

În ceea ce privește iluminarea ARGB, ceea ce voi spune mai departe este valabil pentru ambele carcase. Atât la AlphaGear Mirage mark 1 ARGB, cât și la AlphaGear Sunbreaker ARGB modul de iluminare al celor 4 ventilatoare poate fi controlat și personalizat în mai multe moduri. Cel mai simplu este din telecomanda cu care fiecare dintre cele două carcase vine la pachet. Apoi, grație controller-ului care poate fi conectat la placa de bază, poți personaliza mai în detaliu și chiar sincroniza iluminarea ARGB cu cea a altor componente din softul plăcii de bază. Ultima opțiune și cea care consider că este cea mai simplistă, să zic așa, este din butonul dedicat LED de pe Sunbreaker, respectiv cel de Reset de pe Mirage mark 1, care apăsat scurt va face trecerea prin anumite moduri predefinite de iluminare.

Preț carcasă AlphaGear Mirage mark 1 ARGB – 533.59 lei pe PCGarage.ro (preț valabil la data publicării acestei prezentări).

Acum, putem trece la prezentarea mai detaliată a carcasei AlphaGear Sunbreaker ARGB. Aceasta este și ea de tip middle tower, acceptă plăci video cu lungime maximă de 400mm și collere CPU de până la 175mm.

Trei dintre cele patru ventilatoare de 120mm sunt montate pe partea frontală. Iluminarea acestora poate fi observată prin grila din față, cea care se desface simplu prin câteva clipsuri.

O caracteristică distinctă pentru AlphaGear Sunbreaker ARGB ține de panoul lateral din stânga, cel realizat din sticlă securizată. Acesta se deschide ca o ușă, panoul fiind prins de carcasă prin două balamale. Un micuț mâner care se și rabatează te lasă de deschizi facil această „ușă” complet transparentă, deci AlphaGear Sunbreaker ARGB este potrivită pentru cei care au nevoie să acceseze des componentele din interiorul carcasei.

Pe zona de sus este o mare grilă de aerisire, una acoperită de un filtru de praf ce este ținut la locul lui de magneți ce se întind pe întreg perimetrul său. Tot sus este și modulul cu butoane (Power, Reset și LED) și porturi de conectivitate: 2 x USB-A 3.0, 1 x USB-A 2.0, 2 x jack-uri audio de 3.5mm (ieșire sunet și intrare microfon) și un USB-C.

Laterala din dreapta are o grilă de aerisire, în spatele căreia este un filtru de praf detașabil, unul cu prindere magnetică.

La fel ca la Mirage mark 1 ARGB, și AlphaGear Sunbreaker ARGB este prevăzută cu picioare înalte, acoperite cu cauciuc ce generează o bună aderență și care pare a rezista bine în timp. Aceste picioare înalte garantează curgerea lină a aerului pe sub carcasă. Jos este o zonă de aerisire cu filtru de praf, unul ce ajunge la locul lui prin culisare.

AlphaGear Sunbreaker ARGB este o carcasă robustă, nu aș putea spune că are vreo problemă pe partea de construcție, deși, nefiind un produs din zona premium, nici nu aduce ceva cu care să iasă cumva în evidență. O vei alege cel mai probabil din considerente funcționale, dacă îți satisface nevoile, dorințele.

Preț carcasă AlphaGear Sunbreaker ARGB – 446.39 lei pe PCGarage.ro (preț valabil la data publicării acestei prezentări).

În încheiere, aș putea să apreciez că PC Garage completează gama de carcase AlphaGear cu încă două modele care merită avute în vedere. Ambele vin cu un bun raport calitate / preț, iar opțiunile pe care le pun la dispoziție sunt extinse, cumva pot acoperi o mare varietate de posibilități de asamblare. Până la urmă, vei alege dintre AlphaGear Mirage mark 1 ARGB sau AlphaGear Sunbreaker ARGB strict pe bază de preferințe de design, în mare parte amândouă permit configurări asemănătoare la interior.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.