01/07/2024

Ofensiva Acer pe segmentul de dispozitive cu ChromeOS: 4 Chromebook-uri și un Chromebox

3 min read

În urmă cu câteva zile am participat la un eveniment Acer desfășurat în Elveția, la Lugano (acolo unde compania taiwaneză are un centru de dezvoltare). Printre produsele pe care ni le-au prezentat s-au aflat și 5 dispozitive cu ChromeOS, un Chromebox și 4 Chromebook-uri.

Acer este lider pe piața de Chromebook-uri cu aproximativ un sfert din piață.

Acer Chromebox Mini CXM1

Este un fel de mini PC cu procesor Intel Celeron din seria N, până la 16 GB memorie RAM de tip DDR4X, până la 128 GB stocare de tip eMMC și grafică Intel UHD integrată. Dimensiunile sale sunt de 161.26 x 119.85 x 33.9 mm. Pe partea de conectivitate dispune de rețea gigabit, Wi-Fi 6, bluetooth 5.2, 2 x HDMI 1.4b, 5 x USB 3.1 Type-A, 1 x USB Type-C cu funcție DisplayPort, 1 x jack combo de 3.5 mm. Are și certificare MIL-STD-810H.

Rulează ChromeOS, un sistem de operare ce nu necesită cine știe ce hardware spre a rula în condiții optime.

Chromebox Mini CXM1 poate fi prins în spatele unui monitor printr-un suport VESA. A fost conceput pentru mediul educațional, comerțul cu amănuntul sau colaborare corporativă (cel puțin așa afirmă Acer în materialele din kitul de presă).

Poate fi conectat la 3 monitoare ( 2 x HDMI  și 1 x USB Type-C). Nu are ventilator și de aici reiese un plus de silențiozitate. Actualizările de securitate în ChromeOS sunt oferite în regim constant, la 4 – 6 săptămâni.

Acer Chromebox Mini CXM1 poate fi asociat cu Kiosk și Signage Upgrade (controale de securitate avansate, management simplificat, monitorizare IT scalabilă etc).

Acer Chromebook Spin 512 LTE și Acer Chromebook Spin 714 

Sunt Chromebook-uri concepute pentru domeniul sănătății, dar aș spune că pot fi utilizate fără nicio problemă și în mediul educațional sau pentru cei interesați de un notebook cu autonomie mare și dimensiuni compacte.

Acer vizează atât personalul din IT existent în spitale, dar și cadrele medicale sau organizațiile. Au certificare Chrome Enterprise Upgrade pentru lucru în cloud, cititoare de amprente, Citrix Ready Certification și acces în mod securizat la conferințe video. Respectă standardele MIL-STD-810H și trec testul reprezentat de vărsare de lichide în mod accidental.

Pot fi folosite în îngrijirea virtuală sau tele-sănătate. Sunt laptopuri cu 4 moduri de utilizare, autonomie mare, acces la 4G / LTE, service de tip “white gloves”  prin centrele de service Acer etc.

Galerie de fotografii cu Acer Chromebook Spin 714: 

Acer Chromebook Plus Spin 714 și Acer Chromebook Plus 516 GE

Sunt laptopuri cu ChromeOS din segmentul premium.

Declarație oficială:

Cele două noi laptopuri Acer Chromebook Plus profită cu măiestrie de noile capabilități Google AI care fac acum parte din ChromeOS, pentru a oferi experiențe și mai avansate utilizatorilor de Chromebook“, a declarat James Lin, General Manager, Notebook-uri, Acer Inc. “Faptul că aceste două noi laptopuri Acer Chromebook Plus nu ar putea fi mai diferite și totuși ambele oferă o experiență Chromebook Plus de nivel înalt indică direct puterea și flexibilitatea ecosistemului ChromeOS și importanța designului laptopurilor Chromebook Plus centrat pe utilizator.”

Observați că discutăm despre un Chromebook cu Intel Core Ultra din cea mai nouă generație de procesoare de la compania americană, memorie de tip DDR5, stocare rapidă, conectivitate de tp, cameră web ce înregistrează la 1440p etc.

Aici mi-a atras atenția faptul că are port 2.5 Gbps pe fir, dar și display-ul IPS de 16 inci cu rezoluție de 2560 x 1600 pixeli și rată de refresh la 120Hz.

Presupun că la un moment dat le vom descoperi listate și în țara noastră.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

About The Author