Thu. May 9th, 2024

Opiniile cititorilor Gadget.ro legate de OPPO Reno10 5G

12 min read

În urmă cu ceva timp v-am spus că trei dintre cei ce ne urmăresc site-ul vor avea ocazia să testeze smartphone-ul OPPO Reno10 5G pentru câteva zile.

Review-ul nostru legat de OPPO Reno10 5G îl descoperiți aici.

Le mulțumesc pentru faptul că de la primul meu mesaj mi-au răspuns pozitiv și că și-au alocat timp spre a testa un smartphone. Cu această ocazie au descoperit cum este să fii și dincolo de baricadă, în rândul celor ce au diverse produse pe mână și în câteva zile trebuie să-și formeze o impresie.

Începem cu opinia lui Innoxius pe care o descoperiți în rândurile următoare. Țin să menționez că nu am editat niciun cuvânt.

Innoxius 

🔺OPPO Reno10 5G a ajuns pe mâinile a 3 dintre cititorii Gadget.ro

Când m-a rugat Emil să-mi dau cu părerea, trebuie sa recunosc că am zis “Da” mai mult din respect și dorința de a ajuta decât din curiozitate. Unul dintre motivele importante pentru care nu am mai continuat pe calea OnePlus a fost “ColorOS e o prostie, o să-ți pară rău acum că vor primi și pe telefoanele OnePlus“. Nu știu dacă ColorOS de azi este cel de atunci, dar nu e o “prostie“.

Hardware

Telefonul stă bine în mână, nu e greu, are proporțiile corecte. Senzația e de “bine făcut“. Ecranul este SUPERB. Nu știu zona de preț a telefonului, dar ecranul e foarte aproape de ce mi-aș dori eu de la un telefon. Încărcarea rapidă chiar a fost rapidă, fără încălzire deranjantă.

Ce nu mi-a plăcut, ba chiar mi-a displăcut foarte tare a fost insula foto. Foarte groasă protuberanța (probabil se rezolvă cu o husă, cumva), forma de dreptunghi rotunjit este hidoasă, nu se potrivește de nici o culoare cu dreptunghiul telefonului. Zici că e luată din altă parte. OK, camera e mare, dar puteau pune camerele de jos și flash-ul altfel. În fine, poate s-a dorit un urlet definitoriu, ceva “Hei, noi suntem Oppo!!!

Software

Cum spuneam, ColorOS a fost o plăcută surpriză pentru mine. Și o învățătură de minte să nu mă mai iau după alții. Aerisit și ușor (atât vizual, cât și tehnic), cu adaosurile nelipsite la telefoane chinezești, dar atât de necesare (de exemplu sunat alarma cu telefonul închis, protejare aplicație cu amprentă, o singură aplicație pentru întreținerea telefonului Phone Manager, desenare pe ecran pentru a deschide o aplicație etc.).

Telefonul, în ansamblu, se mișcă rapid, nu am întâlnit niciun lag.

Iar faptul că ai Floating windows FĂRĂ să mai intri la Opțiuni dezvoltatori (ceva nu la îndemâna utilizatorului obișnuit), direct din ecranul cu aplicațiile recente, este un mare plus.

Camera

Din păcate, în zilele cât a fost la mine, a turnat cu găleata, așa că nu am putut testa camera așa cum aș fi dorit (am eu câteva locuri în Timișoara pentru fotografii de zi în contralumină și de noapte, unde știu că aplicația + camera au de lucru serios și așa am testat comparativ toate telefoanele pe care le-am deținut).

Dar am descoperit ceva care m-a surprins plăcut. Foarte plăcut. Șocant de plăcut. În aplicația de cameră, la modul Pro, există explicații pentru fiecare parametru pe care îl poți modifica. La ce se referă, ce implicații și de ce să o faci. Nu am mai auzit până acum de o astfel de abordare. Sau poate alții, la alte telefoane, nu au considerat-o de menționat.

M-am uitat acum de curiozitate pe Gsmarena și nici o mențiune. Cu toate că apare pe ecran în dreapta sus un i încercuit. Să fi dat de curiozitate pe el, să vadă ce informații sunt în spate, că se țin mari și tari în domeniu. Sper ca măcar utilizatorii să aibă această curiozitate și să avem un pic mai multe fotografii în loc de poze. Sunt sigur că mulți dintre cei care nu se ating de modul Pro o fac pentru că lor nu le spune nimic ISO, WB, Shutter sau EV. Și măi Google, asta chiar nu te-ar costa nimic.

Mergem mai departe cu Greuceanu, unul dintre cei mai activi cititori ai Gadget.ro, a fost alături de noi și la evenimentul desfășurat în 2018.

Greuceanu

Telefonul a fost în poseseia mea o perioadă relativ scurtă de timp, aproximativ două zile întregi înainte de a îl preda înapoi spre Oppo.

🔺Modulul senzorilor de la camera lui Reno10 5G

Ca atare observațiile se vor concentra pe câteva aspecte principale, respectiv camera foto, experiența de utilizare și autonomia.

Când am scos telefonul din cutie acesta afișa nivelul încărcării bateriei de 65%.

În cele două zile am instalat unele aplicații, am făcut câtteva modificări de optimizare Android, am filmat și mai ales am fotografiat cu el foarte mult, am făcut câteva teste de viteză, am rulat câteva materiale video la 1080p pe YouTube.

În aceste condiții la sfârșitul perioadei de test bateria încă afișa 10% încărcare ceea ce recunosc că pentru mine a fost uimitor. Fără a putea măsura cu exactitate mă declar impresioant și în baza observațiilor din test apreciez că două zile de utilizare medie spre intensivă nu sunt greu de obținut. În mod cert autonomia este un punct forte, mult peste așteptările mele, chiar dacă modul meu de utilizare a fost în acest test de nivel mediu, nu intensiv. Fără a măsura exact apreciez că se pot obține 6-7 ore de ecran activ în orice circumstanță.

În al doilea rând experiența de utilizare indiferent ce sarcini am executat și cât de multe aplicații au fost deschise a fost, fără cea mai mică exagerare, impecabilă, fără cea mai mică urmă de  întârziere sau lag. Senzația mea a fost că telefonul s-a mișcat o idee mai rapid decât Oppo Find X3 Pro pe care îl folosesc în mod curent și care are un procesor ceva mai potent chiar dacă mai vechi(SD888). Diferența este că pe Find X3 Pro am instalate zeci de aplicații în plus față de cele din fabrică. Dar oricum experiența cu acest Reno 10 5G a fost la cel mai ridicat nivel, alt plus evident pentru mine.

Ecranul este de foarte bună calitate, eu l-am folosit pe setarea “natural” care mi se pare cea mai precisă și conformă cu ceea ce distinge ochiul în realitate. Luminozitatea e ceva mai bună decât cea a lui Find X3 Pro, nu am niciun reproș aici, e un plus din punctul meu de vedere.

Teste speciale de sunet nu am făcut, dar telefonul se aude clar și puternic la volum maxim, cel puțin pe videoclipurile de pe YouTube vizionate, inclusiv unele muzicale.

O să tratez acum subiectul camerei foto video așa cum am perceput-o eu în aceste 2 zile. Orice observație va avea inevitabil un factor de comparație cu vârful lor de gamă din 2021 pe care îl dețin, Oppo Find X3 Pro.

Pe partea video, filmarea 4k 30fps este bună pe partea de detalii, cu un interval dinamic să îi spun de nivel mediu, dar ce m-a dezamăgit a fost stabilizarea video, este slabă din punctul meu de vedere, destul de vizibil sub cea a flagshipului de acum 2 ani, filmarea din mișcare e de evitat cu acest telefon inclusiv la rezoluție 1080p.

În legătură cu camera foto am făcut mai multe cadre comparative în paralel între Reno 10 5G și Find X3 Pro. Voi încărca fotografiile pentru ca fiecare să poată judeca diferențele.

Ca observații principale, fotografiile de zi sunt în linie cu cele mai bune modele concurente, destul de echilibrate ca detalii, interval dinamic și zgomot de imagine bine ținut sub control. Nu excelează, dar pentru pretul cerut nu sunt observații deranjante de făcut.

Fotografiile low-light, de noapte au ca puncte forte reprezentarea culorilor care mi s-a părut o idee mai corectă decât pe Oppo Find X3 Pro.

Fotografii făcute de către Greuceanu cu OPPO Find X3 Pro

Au primit resize. 

În schimb detaliile fine din fotografii sunt cu cel puțin o clasă sub cel ale flagshipului din 2021, zgomotul de imagine este accentuat în special în zonele mai puțin iluminate și tendința de a ilumina cadrul în exces este un minus, ochiul uman percepând imaginea cu cel puțin 2 gradații mai întunecată decât o redă Oppo Reno 10 5G pe modul de noapte, lucru care la Find X3 Pro este mult mai corect redat, mult mai natural. În anumite cazuri e indicat a se folosi noaptea modul de fotografiere pe auto, fără Night Mode activat, singura echilibrare a cadrului în modul de noapte fiind redarea reclamelor luminoase mai corect.

Fotografii făcute de către Greuceanu cu OPPO Reno10 5G: 

Au primit resize de la dimensiunea inițială. 

Pentru prețul afișat fotografiile low-light sunt bune, nu sunt multe obiecții, dar eu care sunt obișnuit cu cele ale telefonului meu actual le pot califica de nota 6,50 din 10, unde cele ale Oppo Find X3 Pro le-aș nota cu 8,50 din 10. Opinez că niciun telefon mid-range nu depășește nota 7.00 pe parte foto în aprecierea mea.

Mai sunt aspecte pe care nu le-am putut testa din cauza timpului limitat, dar concluzionând aș remarca:

Puncte Pro:

  • Autonomia plus încărcarea rapidă pe care am efectuat-o cu încărcătorul Super VOOC de la Find X3 Pro
  • Ecranul peste media clasei în viziunea mea
  • Experiența de utilizare fără reproș
  • Sunet echilibrat și puternic
  • Reprezentarea culorilor destul de corectă în special fotografiile cu Night Mode, dar și în cele în lumină naturală

Puncte contra:

  • Stabilizarea video submediocră atât la 1080p cât mai ales la filmarea 4k
  • Tendința de a ilumina în exces anumite cadre în modul de noapte
  • Lipsa detaliilor obiectelor în aceleași fotografii low-light  în același mod de noapte
  • Zgomot de imagine accentuat la foto low-light în majoritatea cazurilor cu mici excepții.

Liviu a spus prezent și de data aceasta. De-a lungul timpului am avut ocazia să vorbim la evenimentul Gadget din 2018, dar și cu alte ocazii în care a făcut echipă alături de mine în competiții desfășurate între publicațiile tech.

Liviu 

Sunt heavy user în opinia mea și am părăsit un Fold4 pentru experienta Oppo.

🔺ColorOS pe OPPO Reno10 5G

Telefonul a venit puțin accidentat si văzând specificațiile am plecat cu impresia ca nu-mi va oferi o experienta plăcută. Nu aveam nici o idee nici de bine nici de rău despre telefon sau producător, dar având în vedere specificațiile tehnice am fost sceptic dar știind experienta producătorului cu modele OnePlus am zis de ce nu.

Am început printr-o resetare setari fabricant, curățare, ca sa fie un fresh start.
Am făcut toate actualizarile și am pus pe el un restore 186 de aplicatii pe care le folosesc si pe celelalte telefoane din dotare (3 emailuri – 1 work si 2 personale, profil Intune Outlook, Outlook pentru Yahoo si Gmail pentru Gmail).
Telefonul a fost pus intr-un ForensicLab cu pfSense si traffic analyzer si nu face trafic catre domenii .CN precum faceau cele OnePlus pe vremuri .

A primit si profilul de lucru (intune) în paralel deci cum spuneam chiar l-am pus la treaba și l-am folosit 5 zile. As putea spune ca a fost chiar puțin și enervant nu o voi mai face probabil în viitor, dar asa a venit de la marketing & pr. Nu o voi mai face prea curand ca e nasol sa treci pentru cateva zile sa te sincronizezi pe altceva, si apoi sa revii . Cel putin eu nu mai fac.

Ce nu mi-a placut la prima instalare ca are mult, foarte mult bloatware.
Ce mi-a placut ca se misca foarte bine, dar aici este si o chestie interesanta. Cand bateria a scazut sub 50% atat la prima incarcare cat si la a doua, performantele nu mai erau acolo. Mi s-a parut putin ciudat comportamentul, am dat restart, dar s-a comportat similar. Performante de top in partea plina a paharului (bateriei), performante mediocre, experienta care agata atunci cand ramai cu partea inferioara a bateriei.
Bateria se incarca chiar 5Ah , spre deosebire de Samsung care intotdeauna a venit cu capacitate de incarcare mai redusa decat capacitatea, fara a folosi vreo metoda de optimizare celule. Te ajuta sa ajungi la 2 zile chiar si pentru utilizatorii mai heavy.

Incarcarea este fenomenala, incalzeste telefonul bine de tot, dar il incarca rapid (cred ca in vreo 27 de minute) totusi nu inteleg de ce se foloseste cablu USB (standard USB A) si nu inteleg cum reuseste aceasta performanta si transfer pe cablu de 10A pe un standard atat de vechi 😀

Ce mi-a placut initial foarte mult a fost Face Unlock foarte util si bun, cred ca si amprenta functiona la fel de repede, insa a fost deranjant in ultima zi cand fetita mea de 1 an si 8 luni l-a deblocat aratand telefon catre o poza cu mine si sotia 😊.

Jocuri folosite : PUGB , BrawlStars, Duolingo.

Jocurile nu sacadeaza, dar nici nu exceleaza in folosinta, in raport cu FOLD-ul care are specificatii de top insa si costa dublu.

Camera are specificatii foarte bune, dar pozele nu sunt spectaculoase, se vede ca e un obiectiv ieftin, ies putin cam arse, cele din soare puternic (probabil de la soare :))) , iar cele de la intuneric cu destul zgomot.

Cele de la interior cu lumina led sau neon sunt chiar reusite, as putea spune pe alocuri ca depaseste flagship-urile, dar trebuie sa incerci sa-ti dai silinta, nu doar point & shoot ca altfel ies sterse/intinse.Pe 64MP sta mult sa proceseze, exagerat (de exemplu daca faci 3 poze una dupa alta :))) zici ca scrie pe microSD de viteza mica).
Nu suporta eSIM . Cel putin mie nu mi-a functionat.

Eu totusi vad o problema în poziționarea lui în piață chiar dacă oferă o experienta mai buna decât Best Sellers a52s, a54 sau Motorola chiar și decât orice Fan Edition (FE) existent pe piața probabil ajutat de cei 8GB ram. Pe langa asta, nici numele nu are o rezonanta aparte.

Scroll lent, meniu mereu la partea de sus trebuie scroll până jos mereu.
Meniul era cam ciudat, am incercat si cu gesturi si cu butoane Android, dar daca ieseai din partea de jos a meniului cu 186 de aplicatii (litera Z) in Home(cerc) daca reintrai in meniu o luai de la litera A si scroll-ul cum v-am zis era lent .

Avea niste chestii care erau caudate, diferite sau in opinia mea deranjante. AndroidAuto era nativ, dar trebuia selectat manual de cate ori conectai telefonul (vedeti in poza)

Display-ul superb, aproape premium, iar constructia telefonului foarte buna, cu toate ca acolo unde era lovit deja se desfacea putin. Avea garnituri de protectie la apa la sim. Mi-a lasat impresia familiara a formei lui Galaxy S10+ (toata perioada). Unul dintre telefoanele de top cu care am trait vreo cativa ani si am fost foarte incantat.

Pretul insa era ca al Galaxy-ului respectiv, dar experienta inca nu era acolo. Oricat de bine optimizat ar fi, specificatiile tehnicele ale SoC-ului folosit isi aratau limitele, insa dupa cum am zis o faceau intr-un fel mare, doar un heavy user putand observa neplacerile de mai sus.

Consider ca daca-si vor ajusta politica de preturi si imbunatati marketingul vor castiga marja mai mare de piata.

Daca ar fi sa-I dau o nota pentru aspect si experienta i-as da 9.

Daca ar fi sa-l notez pentru tot ansamblul lui mai mult de 7 nu primeste, iar raportat la pretul afisat, 6.

Fotografii făcute de Liviu cu OPPO Reno10 5G: 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.