Wed. May 8th, 2024

Samsung Galaxy Z Fold5 și Galaxy Z Flip5 – hands-on și primele impresii (video)

6 min read

Am avut ocazia de a lua un prim contact cu noua generație de pliabile Samsung cu câteva zile înainte de prezentarea oficială. Avem deja specificațiile și principalele noutăți expuse în câte un articol separat, atât pentru Samsung Galaxy Z Fold5, cât și pentru Samsung Galaxy Z Flip5, aici vreau doar să vă spun cum le-am perceput eu după o interacțiune de câteva minute cu fiecare.

O să încep cu ceea ce numesc eu flagship-ul companiei sud-coreene pe zona de pliabile. Samsung Galaxy Z Fold5 reprezintă un mic pas înainte față de ceea ce este Galaxy Z Fold4, care eu cred că se mai poate bucura de ceva succes comercial dacă va primi o reducere consistentă de preț în următoarea perioadă. 

Dacă în schimb contează enorm pentru tine să ai o pliere completă a ecranului și cel mai performant chipset al momentului din universul Android, atunci Samsung Galaxy Z Fold5 poate fi alegerea mai bună. În rest, nu văd de ce nu ai alege generația trecută, fiindcă diferențele sunt minime.

Clip video cu primele impresii pentru Samsung Galaxy Z Fold5:

[embedded content]

Specificații detaliate Samsung Galaxy Z Fold5:

Smartphone

Date tehnice

Samsung Galaxy Z Fold5
Data de lansare 26 iulie 2023
Construcție și certificare Sticlă Gorilla Glass Victus 2 pe display-ul extern și plastic pe display-ul intern, sticlă Gorilla Glass Victus 2 pe partea spate și structură de rezistență din aluminiu, certificare IPX8 în ce privește contactul cu apa (până la 1.5 metri adâncime pentru 30 de minute)
Ecran intern Foldable Dynamic AMOLED 2X de 7.6 inci cu rezoluție 2176 x 1812 pixeli, rată de refresh la 120Hz, raport display / corp de 91.1%, suport pentry stylus
Ecran extern Dynamic AMOLED 2X de 6.2 inci cu rezoluție 2316 x 904 pixeli și protecție Corning Gorilla Glass Victus 2
Procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 dezvoltat pe 4nm
Memorie 12 GB RAM și 256 / 512 GB stocare
GPU Adreno 740
Sistem de operare Android 13 cu One UI 5.1
Conectivitate 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6E/7, tri-band, bluetooth 5.3, difuzoare stereo, NFC, USB Type-C 3.2, suport UWB, cititor de amprentă montat în lateral și localizare prin GPS, GLONASS, GALILEO și BDS
Cameră foto și video wide de 50 Megapixeli cu f/1.8, dual pixel PDAF și OIS;

tele de 12 Megapixeli cu f/2.4, OIS și dual pixel PDAF;

ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2 și unghi de 123 grade

LED flash

Filmează 8K cu 24 fps, 4K cu 60 fps

Cameră de selfie-uri 4 Megapixeli cu f/1.8 integrată sub display-ul intern

10 Megapixeli cu f/2.2 pe display-ul extern

Filmează 4K cu până la 60 fps

Baterie 4400 mAh cu încărcare pe fir la 25W, încărcare wireless la 15W și reverse wireless la 4.5W
Greutate 253 gr.
Dimensiuni 154.9 x 129.9 x 6.1 mm când este deschis;

154.9 x 67.1 x 13.4 mm când este pliat

Samsung Galaxy Z Fold5 este mai compact și mai ușor decât modelul pe care îl înlocuiește, dar nu cu mult. Totuși, diferența este sesizabilă tocmai la balama. Acolo, noul Fold este mai subțire cu peste 2 mm. Noua balama, ce permite plierea „perfectă” a ecranului mare, vine cu un alt mare avantaj, din partea mea. Anume o rigiditate structurală cu mult mai ridicată atunci când telefonul este pliat. Când cele două jumătăți ale ecranului pliabil se ating pe toată suprafața fiecăreia, telefonul pare dintr-o singură bucată. Cumva nu mai simți acel mic joc dat de unghiul, să zicem „pârghia” ce se forma la pliere. Odată închis, Samsung Galaxy Z Fold5 este solid și pare dintr-o singură piesă, să spun așa, față de Fold4 care se simțea ca un telefon realizat din două bucăți atunci când era închis.

În rest, câte aș mai putea spune despre Samsung Galaxy Z Fold5, nu știu. Nu-i pentru oricine, asta-i clar, și l-aș recomanda în special celor pentru care chiar contează acel plus pe partea de productivitate dat de ecranul mare. Display-ul ce odată depliat are 7.6 inch îți oferă suficient spațiu pentru a avea deschise mai multe ferestre simultan și se dovedește suficient de mare pentru a lucra în fișiere de tip Excel, precum și pentru editarea mai facilă a fotografiilor și chiar a videoclipurilor. Ecranul mare poate fi depliat la diferite unghiuri, la fel ca la modelul anterior.

Samsung Galaxy Z Fold5:

Integrarea celui mai performant chipset din universul Android din 2023 s-ar putea să vină și cu un alt avantaj, pe lângă puterea imensă de procesare. Chiar dacă are aceeași capacitate a bateriei, Samsung Galaxy Z Fold5 poate genera o autonomie mai ridicată grație unei eficiențe energetice mai bune a procesorului Qualcomm Snapdragon 8 Gen2. Totuși, asta rămâne să descoperim după ce testăm telefonul.

Cam aceleași aprecieri le am de făcut și pentru Samsung Galaxy Z Flip5. Cele mai importante noutăți sunt balamaua, și ea cu pliere completă ca la Fold5, ecranul extern cu mult mai mare și chipsetul Snapdragon 8 Gen2. În rest, specificații aproape identice cu cele ale generației Flip4.

Clip video cu primele impresii pentru Samsung Galaxy Z Flip5:

[embedded content]

Specificații detaliate Samsung Galaxy Z Flip5:

Smartphone

Date tehnice

Samsung Galaxy Z Flip5
Data de lansare 26 iulie 2023
Construcție și certificare Plastic peste display-ul intern și sticlă Corning Gorilla Glass Victus 2 pe partea spate, structură de rezistență din aluminiu și IPX8 în ce privește submersia în apă (până la 1.5 metri pentru până la 30 de minute)
Ecran intern Foldable Dynamic AMOLED 2X de 6.7 inci cu rezoluție 2640 x 1080 pixeli, 426 ppi, raport display / corp de 85.5%, rată de refresh de până la 120Hz, luminozitate în peak de până la 1200 nits
Ecran extern Super AMOLED de 3.4 inci cu rezoluție 720 x 748 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus 2, 306 ppi
Procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 dezvoltat pe 4nm
Memorie 8 GB RAM și 256 GB / 512 GB stocare
GPU Adreno 740
Sistem de operare Android 13 cu One UI 5.1.1
Conectivitate 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6e, tri-band, bluetooth 5.3, difuzoare stereo, NFC, USB Type-C 2.0, cititor de amprentă în lateral și localizare prin GPS, GLONASS, GALILEO și BDS
Cameră foto și video wide de 12 Megapixeli cu f/1.8, dual pixel PDAF și OIS;

ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2 și unghi de 123 grade

LED flash

Filmează 4K cu 60 fps

Cameră de selfie-uri 10 Megapixeli cu f/2.2 și înregistrează 4K cu 30 fps
Baterie 3700 mAh cu încărcare la 25W, încărcare wireless la 15W și reverse wireless la 4.5W
Greutate 187 gr.
Dimensiuni 165.1 x 71.9 x 6.9 mm când este deschis;

85.1 x 71.9 x 15.1 mm când este pliat

 

Însă, la Samsung Galaxy Z Flip5 mi se pare că cele două schimbări estetice, să le spun, adică balamaua ce permite plierea completă a display-ului intern și ecranul extern mult mai generos ca suprafață, chiar fac diferența. Poți interacționa mai mult cu telefonul închis, având la dispoziție informații mai bine reprezentate, cu multe widgeturi ce pot fi adăugate. Nu am încercat, dar se pare că acum inclusiv aplicații ca Google Maps ori YouTube pot fi aduse pe ecranul extern. Nu consider că un ecran cu diagonala de 3.4 inch este unul potrivit pentru astfel de aplicații și de conținut, dar, pe de altă parte, nu cred că-i ceva rău în a avea această opțiune.

Cel mai probabil, așa cum am presupus și pentru Fold5, autonomia va avea de câștigat și la Samsung Galaxy Z Flip5, chiar dacă bateria a rămas de aceeași capacitate cu cea de la generația precedentă. De această dată nu doar grație procesorului mai eficient, cât și ecranului extern ce te poate face să deschizi mai rar pliabilul și astfel să folosești mai puțin ecranul mare, deci cu „costuri” energetice mai scăzute.

Samsung Galaxy Z Flip5:

Galaxy Z Flip5 este și el mai zdravăn, să zic așa, mai solid atunci când este pliat, fiindcă ecranul intern se „unește” pe întreaga suprafață a celor două jumătăți ce se formează la pliere. Asta generează și la acest model mai compact o senzație de telefon robust, dintr-o singură „piesă”, atunci când este pliat.

Câte ar mai putea fi de adăugat ca și prime impresii pentru cele mai noi pliabile din portofoliul Samsung? Nu prea multe, rămâne să vedem mai exact dacă aparte de ceea ce am descoperit la primul contact vom mai putea dezvălui alte noutăți când vom primi telefoanele pentru review.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.