Thu. Apr 18th, 2024

Stick memorie USB Type-C Kingston DataTraveler Max 1TB – review

4 min read

Kingston este unul dintre cei mai mari și cunoscuți producători de memorii, fie ele volatile ori non-volatile. Unul dintre principalele atuuri ale companiei, pe care l-am descoperit de-a lungul timpului, deținând mai mult produse din portofoliul lor, ține de un foarte bun raport calitate / preț.

Cu un pic mai bine de 2 ani în urmă vă prezentam un stick de memorie pe USB-C de la același producător, iar azi vin către voi cu o versiune evident mai performantă și în capacitatea maximă pe care o poți alege din această gamă – Kingston DataTraveler Max 1TB.

Specificații stick memorie USB Type-C Kingston DataTraveler Max 1TB

  • Interfață USB Type-C 3.2 Gen 2;
  • Capacitate reală de stocare de aproximativ 954 GB;
  • Viteze maxime la citire de până la 1000 MB/s;
  • Viteze maxime la scriere de până la 900 MB/s;
  • Temperaturi de operare între 0 și 60 grade Celsius;
  • Temperaturi de stocare între -20 și 85 grade Celsius;
  • Dimensiuni: 82.16 x 22 x 9.02 mm;
  • Greutate: 12 grame.

Design

Stick de memorie USB Type-C Kingston DataTraveler Max 1TB

La mine a ajuns gadgetul în cutia de retail sigilată, în care nu mai găsești nimic altceva în afară de stick-ul de memorie propriu-zis. Acesta este așezat într-un blister din plastic transparent, destul de rigid, ce pare că-l poate proteja suficient de bine pe durata transportului.

Kingston DataTraveler Max 1TB nu este cu adevărat minuscul, dar în niciun caz nu-l poți numi dintre cele mai compacte din piață. Din partea mea este chiar mai mic decât o brichetă. Greutatea nu aș spune că este nici cea cea mai scăzută, dar, la 12 grame, sincer nu prea îl simți în buzunar.

Ca design, Kingston DataTraveler Max 1TB vine cu un model cu linii transversale sculptate pe partea frontală, pentru un grip mai bun, în timp ce pe zona opusă este lin. Aici apar și câteva informații.

Principala  caracteristică ce ține de design este dată de modul în care portul USB-C iese la iveală din carcasă. Este vorba practic de un mecanism de glisare, ca un sertar. Acesta nu se mișcă cel mai fluid, uneori pare că se blochează puțin, dar după câteva încercări înveți exact cum trebuie să acționezi pentru ca totul să „meargă ca uns”.

Din punct de vedere al construcției, Kingston DataTraveler Max 1TB este solid, fabricat la exterior în întregime din plastic. Finisajele de detaliu nu sunt cele mai fine cu putință, sunt unele muchii și colțuri ceva mai tăioase decât ar trebui. Totuși, nimic de speriat sau prea grav.

Performanță

Teste benchmark stick memorie USB Type-C Kingston DataTraveler Max 1TB

Am pus mai sus cea mai importantă captură de ecran pentru testele de performanță prin care a trecut Kingston DataTraveler Max 1TB. CrystalDiskMark dezvăluie viteze mai mari cu peste 60 MB/s, atât pentru citire, cât și pentru scriere secvențială, față de ce anunță producătorul oficial.

În celelalte teste pe care le-am rulat valorile maxime sunt foarte apropiate de cele oficiale, deși uneori nu sunt depășite, iar atunci când se întâmplă este cu doar câțiva MB/s.

Am ținut să fac și un test practic. Am arhivat un dosar de 5 GB pe care l-am copiat pe stick și am cronometrat cât a durat întreaga operațiune. Ceasul a arătat doar 9.4 secunde pentru ca 5GB să ajungă de pe laptop pe Kingston DataTraveler Max 1TB. Este cu adevărat impresionant unde s-a ajuns, cei care folosesc de mulți, mulți ani computere știu cât dura în urmă cu un deceniu copierea unor date de pe două medii de stocare…

Temperatura pe care Kingston DataTraveler Max 1TB o atinge în sarcină este mare, nu am măsurat-o, dar la atingere stick-ul se simte cu adevărat fierbine, în special pe zona din jumătate. În fine, astfel de comportament este normal și se întâlnește la absolut orice mediu de stocare performant actual, nu contează că vorbim despre SSD-uri, carduri de memorie ori memorii flash, precum aceasta.

Preț

Stick memorie USB Type-C Kingston DataTraveler Max 1TB  de la 727 lei de lei pe eMAG.ro, preț valabil la data publicării recenziei.

Concluzii

Stick de memorie USB Type-C Kingston DataTraveler Max 1TB

Chiar nu știu câți dintre voi vă permiteți sau chiar aveți nevoie de un stick precum cel de față, dar, dacă îndepliniți primul criteriu, adică cel al bugetului, atunci chiar nu există motive să nu alegi un astfel de gadget.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru stick-ul de memorie USB Type-C Kingston DataTraveler Max 1TB:

PRO

  • performanță cu adevărat impresionantă, cifrele date de producător nu sunt doar atinse, dar și ușor depășite;
  • 5 ani garanție.

CONTRA

  • unele finisaje de detaliu putea fi mai atent executate.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.