Fri. May 17th, 2024

Xiaomi Mi 10T Pro – review

14 min read

De obicei vârfurile de gamă Xiaomi veneau cu prețuri sensibil mai mici decât ale competitorilor, dar anul trecut flagship-ul Mi 10 Pro aproape s-a aliniat la cost lângă cei mai renumiți dintre producători. Asta în primul rând din pricina faptului că Mi 10 Pro nu a mai făcut niciun compromis la dotări, specificații.

Pentru toamna 2020, Xiaomi s-a gândit că marele hit de vânzări Mi 9T ar merita un urmaș și astfel a luat naștere ”cuplul” Mi 10T / Mi 10T Pro, cu diferențe între ele la memorie, dar mai ales în dreptul senzorului principal al camerei de pe spate. În rest, telefoanele sunt identice, iar noi vedem în continuare cum se prezintă Xiaomi Mi 10T Pro, în versiunea de top, cu 256 GB spațiu de stocare.

Specificații pentru Xiaomi Mi 10T Pro

Specificatii Xiaomi Mi 10T Pro

Design

Xiaomi Mi 10T Pro

Cutia în care am primit telefonul este cea de retail, în care am mai găsit încărcătorul pe USB, cablul USB Type-C la USB Type-A, adaptor de la USB Type-C la jack audio de 3.5mm, husă de protecție din silicon, agrafă pentru acces la slotul sim, manual de utilizare și certificat de garanție.

Husa din cutie este din silicon antibacterial, așa cum îl numește producătorul. Designul acestei huse nu este unul simplu, ci presupune o parte mată, cu o textură ușor rugoasă, ce asigură un grip foarte bun, și o parte complet transparentă. Mai mult, pe lungimea husei apare denumirea Xiaomi cu litere mari, foarte greu de ignorat, să zic așa.

Xiaomi Mi 10T Pro nu propune ceva special pe partea de design. Se prezintă cu spate din sticlă de tip Corning Gorilla Glass 5 și șasiu metalic. Modulul camerei spate este dreptunghiular, mare, și iese foarte tare în afara profilului telefonului. Astfel, așezat pe spate, telefonul se va sprijini pe acest modul, deci se va balansa la cea mai mică atingere. 

Senzorul de 108 MP ocupă cam jumătate din suprafața dedicată modulului camerei de pe spate. Camera frontală este dispusă într-o decupare în ecran tip bulină, în colțul din stânga-sus. Șasiul din aluminiu este curbat pe laterale și devine plat pe marginile de sus și de jos.

Xiaomi Mi 10T Pro poate fi ales în trei versiuni ale culorii spate. Noi vedem aici varianta Aurora Blue, care mie mi se pare mai degrabă un argintiu ce reflectă în anumite condiții nuanțe de bleu, dar și de mov. Cert este că de spatele precum oglinda se prind amprentele și urmele mâinilor instant și nici nu sunt prea ușor de curățat.

Telefonul este mare și greu. Marginile din jurul ecranului nu sunt cele mai înguste, iar asta îl face pe Xiaomi Mi 10T Pro mai lung și mai lat decât te-ai aștepta. Însă nu asta este neapărat problema, ci grosimea, care este cu atât mai mare în dreptul modulului camerei principale. Mai mult, greutatea de 218 nu este nici ea de neglijat, ba din contră, smartphone-ul atârnă evident în buzunar.

Construcția este solidă, simți telefonul precum o cărămidă :). Rigiditatea structurală este înaltă, iar finisările de calitate, la fel ca materialele. Xiaomi Mi 10T Pro nu lasă impresia de produs de buget, nici nu este. Dacă ar fi fost ceva mai compact și mai ușor, ar fi fost perfect. 

Ecran și sunet

Xiaomi Mi 10T Pro

De obicei, în segmentul unde concurează Xiaomi Mi 10T Pro, ecranul este unul OLED. Nu este cazul și de data asta, panoul de 6.67 inch cu raport 20:9 și rezoluție Full HD+ este unul IPS. Vrea să atragă înainte de a-l privi prin rata foarte înaltă de refresh, ce poate ajunge până la 144 Hz.

După ce pornești telefonul observi că acest ecran este unul excelent. Pentru mine, este cel mai bun IPS pe care l-am văzut până acum pe orice smartphone și nici nu iau în considerare rata de refresh când fac această afirmație.

Sunt multe moduri de reglaj al culorilor sau al balansului de alb, așa că te poți alege cu nuanțele preferate indiferent care sunt acestea. Saturația culorilor poate fi foarte înaltă, de nivel OLED, fără să exagerez.

Contrastul este și el excelent, nu cred că am văzut până acum un negru atât de adânc la un panou IPS. Practic, cu greu poți distinge unde se termină ecranul când pe margini este afișată culoarea negru, deci cam cum vedem la un OLED. Asta se întâmplă desigur doar când luminozitatea este pe la jumătate sau mai jos. 

Apropo de luminozitate, aceasta este înaltă, mai mult decât suficientă chiar și afară, în zilele însorite. Nu-i tocmai de nivel flagship, dar nu cred că va avea cineva probleme cu lizibilitatea.

Ce nu-i de apreciat la ecran este că în jurul decupajului camerei frontale și către bază apar umbre acolo unde se termină display-ul și ceva cam evident un light bleeding. Nu prea poți trece cu vederea asta.

Pe de altă parte, rata de refresh ce poate urca până la 144 Hz este de efect. Tranzițiile sunt extrem de fluide, iar în jocurile ce suportă rată înaltă de refresh experiența de utilizare este superioară. Este de apreciat și modul eficient de reglaj automat al ratei de refresh, ce poate fi redusă chiar și până la doar 30 Hz, totul spre a economisi energia atunci când nu este neapărat nevoie de fps-ul maxim de 144 Hz.

Sunetul extern este de tip stereo, cu difuzorul principal pe latura de jos și cel pentru apeluri ce-l susține. Acesta din urmă este doar o idee mai slab ca intesitate și-și face foarte bine treaba. Există un decupaj pe latura de sus pe unde pot ieși mai libere undele sonore, totul pentru un volum maxim cât mai ridicat.

Intensitatea este înaltă, dar nu una record. Calitatea, pe de altă parte, este bună spre foarte bună. Nici aici de top, dar foarte bună. 

Nu avem ce analiza pe partea de sunet intern, întrucât Xiaomi Mi 10T Pro nu aduce jack audio de 3.5 mm. Probabil nu s-a găsit loc în carcasa finuță, subțire și ușoară… 🙂

Hardware, sistem de operare și aplicații

Xiaomi Mi 10T Pro

Ansamblu de top pe Xiaomi Mi 10T Pro. Procesor Qualcomm Snapdragon 856 cu GPU Adreno 650, 8 GB de memorie RAM și 256 GB spațiu intern de stocare, din care doar circa 226 GB sunt disponibili utilizatorului. Există și versiune Xiaomi Mi 10T Pro cu 128 GB memorie internă. Nu poți suplimenta memoria printr-un card microSD, întrucât nici pentru așa ceva se pare că nu a fost loc în carcasă.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Xiaomi Mi 10T Pro: 

Ansamblul hardware extrem de performant ar fi trebuit să ruleze sistemul de operare fără nici cea mai mică întrerupere, nu? Ei bine, deși am primit cel puțin un update în cele circa trei săptămâni de test, mai este de lucru la interfața MIUI 12 ce rulează peste Android 10 pe Xiaomi Mi 10T Pro.

Mai apare câte o întârziere pe ici-colo, un pic de lag când și când. Nu-i nimic grav, sincer nu mi s-a părut cu adevărat deranjant, dar, atât timp cât se poate rulare fără cusur pe hardware mult mai modest, precum am văzut la realme 7 Pro, nu înțeleg ce face MIUI 12 pe acest Xiaomi Mi 10T Pro?!

Așadar, nu-i experiență de top cu MIUI, ba chiar sunt destule bug-uri ce nu mă așteptam să existe pe un astfel de telefon. Aplicații care cedează subit, unele care se blochează, setări pe care le faci pentru ca mai apoi să descoperi că au revenit la setarea inițială, fără să fi vrut tu asta și, din păcate, multe altele.

Dacă ar fi să vorbesc despre tot ce oferă MIUI 12 suplimentar față de un Android nativ, mi-ar trebui un articol cel puțin la fel de lung precum tot acest review. Spun pe scurt doar că MIUI 12 arată mai degrabă a iOS.

Sunt câteva adiții surprinzătoare în acest custom ROM, eu vreau să vorbesc doar despre una, ce mi s-a părut cel puțin interesantă. Este vorba despre o opțiune ce poate fi activată pentru aplicațiile de rulare video. Este inclus aici și YouTube. Practic, poți deschide un meniu cu setări în timp ce folosești YouTube de unde să alegi anumite filtre de afișaj, precum niștre preseturi de imagine la orice televizor. Dar nu asta este cel mai interesant, nici faptul că poți alege să înregistrezi ce este redat sau că poți deschide o fereastră flotantă cu o altă aplicație. Nu, tare este că poți alege să ruleze în fundal doar sunetul clipului și asta chiar cu ecranul stins. Practic scapi de anumite aplicații terțe care pot face asta și ai o astfel de opțiune direct din interfața MIUI.

În rest, multe, foarte multe aplicații preinstalate. Nu vreau să le enumăr pe toate, nu cred că are rost. Le puteți parcurge pe toate, dacă vă interesează, în galeria cu capturi de ecran de mai jos. Cert este că alături de MIUI 12 ai parte de mult bloatware la pachet.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 10 cu MIUI 12 pe Xiaomi Mi 10T Pro:

Performanță

Teste benchmark Xiaomi Mi 10T Pro

Mai nimic de reproșat aici, ansamblu hardware de top, demn de flagship. Am pus rezultatele testelor de benchmark obținute de Xiaomi Mi 10T Pro alături de cele pe care le-am descoperit la ASUS ZenFone 7 Pro, ca să vedem cam care este diferența de performanță dintre procesorul de pe Xiaomi Mi 10T Pro și Qualcomm Snapdragon 865+, cel care este pe ZenFone 7 Pro:

Teste benchmark Xiaomi Mi 10T Pro

Conectivitate

Xiaomi Mi 10T Pro

Deși punctează destul de bine la câteva capitole, aici Xiaomi Mi 10T Pro are două minusuri. Mă refer la lipsa slotului pentru card microSD și la dispariția jack-ului audio de 3.5 mm. Aș fi putut înțelege aceste neajunsuri dacă aveam un telefon dintre cele mai compacte ori ușoare, dar așa…

Suportul pentru 5G se pare că este doar pentru spectrul NSA, în benzile 1, 3, 7, 8, 20, 28, 38, 41, 77 și 78. Pe 4G LTE știe în FDD benzile 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28, 32, iar în TDD benzile 38, 40 și 41.

Wi-Fi este prezent și în ultima ediție ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, în timp ce pe Bluetooth 5.1 este compatibil Qualcomm aptX Adaptive, dar și AAC, LDAC și LHDC. Localizarea se face prin A-GPS, Galileo, Glonass și BeiDou, iar NFC-ul este și el acolo.

Pe partea elementelor fizice de conectivitate și control avem portul USB Type-C pe latura de jos, alături de slotul pentru cele două cartele nano sim, microfonul și difuzorul principale. Laterala stângă este lipsită de orice element, sus sunt grilele pentru difuzorul și microfonul secundare, dar și portul IR, în timp ce pe dreapta avem butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power.

Butonul Power este ușor ”scobit” în șasiu și integrează senzorul de amprentă. Acesta are o rată foarte ridicată de recunoaștere, dă greș doar dacă nu așezi cum trebuie degetul, iar timpul de răspuns este scurt.

Recepția semnalului GSM este optimă, nu mi s-a părut a fi ceva în neregulă, dar nici nu am văzut vreun comportament de lăudat. Difuzorul pentru apeluri redă vocea foarte clar și la o intensitate maximă mai mult decât suficientă indiferent de situație.

Cameră foto și video

Xiaomi Mi 10T Pro

Spuneam că marea diferență dintre Xiaomi Mi 10T Pro și versiunea non-pro este aici, mai exact în dreptul senzorului principal al camerei de pe spate. Aici de față este un senzor imens, nu neapărat prin prisma numărului de Megapixeli, ci al dimensiunilor fizice. Mai vorbim despre el ceva mai jos, deocamdată să vedem cum este interfața aplicației Camera. 

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Xiaomi Mi 10T Pro:

Deși sunt multe, foarte multe opțiuni în aplicația Camera de pe Xiaomi Mi 10T Pro, ele nu te copleșesc, fiind destul de logic poziționate, aranjarea lor este suficient de ergonomică. În plus, unele dintre modurile de captare pot fi aduse direct pe ecranul principal, accesibile prin swipe lateral, astfel poți personaliza într-o oarecare măsură interfața aplicației.

Spuneam că senzorul principal, cel de 108 Megapixeli, este mare, iar asta se vede în orice tip de fotografie făcută cu el. Pozele au în mod normal cam 25 de Megapixeli, senzorul fiind de tip Pixel binning 4-in-1. 

În imagini sunt detalii din plin, excelent conturate. Culorile sunt vii, dar naturale, contrastul este bun, la fel și dynamic range-ul. Nu prea este nimic de reproșat la fotografia de zi, senzorul de 108 Megapixeli reușind inclusiv poze cu zoom 2X foarte bune, cărora doar la analiză 100% le poți găsi mici defecte, reprezentate de detalii mai slabe.

Senzorul de 13 Megapixeli de tip Ultrawide este și el bun, dar în niciun caza la nivelul celui principal și nu este nici de nivel flagship. Este ok, dar nimic spectaculos. 

Poze ultrawide, wide și zoom 2X făcute cu Xiaomi Mi 10T Pro:

Și în lumină slabă senzorul principal se descurcă mai mult decât onorabil, aș spune că impresionează chiar și fără modul de Noapte activat. Dacă ai câteva secunde disponibile spre a ține telefonul cât mai stabil, atunci merită să folosești modul nocturn, întrucât rezultatele sunt clar mai bune.

Poze low-light cu mod Noapte neactivat / activat făcute cu Xiaomi Mi 10T Pro:

Între diferitele moduri de fotografie sunt și cele cu Expunere îndelungată. Aici sunt nu mai puțin de 6 ”sub-moduri” – Mulțime în mișcare, Urme neon, Pictură în ulei, Pictură ușoară, Cer înstelat și Urme de stele. Denumirea fiecărui mod este suficient de sugestivă, eu am încercat doar ultimele două moduri:

La Urme de stele expunerea a durat peste 15 minute și puteam să o las mai mult activată, pentru un efect și mai dramatic. Ideea este că afară erau -9 grade Celsius când mi-am găsit eu timp să testez acest mod…

Ca să dea bine la număr, pe Xiaomi Mi 10T Pro mai există și senzor Macro. Este unul de 5 Megapixeli, cu autofocus, ce se descurcă decent, dar care nu reușește să se facă neapărat remarcat prin ceva anume. 

Poze Macro făcute cu Xiaomi Mi 10T Pro:

Camera frontală de pe Xiaomi Mi 10T Pro este de 20 Megapixeli și ar trebui, teoretic, să fie cu îmbinare a 4 pixeli într-unul singur, deci să capteze poze la circa 5 Megapixeli. Eu nu am găsit setarea spre a activa modul Pixel binning sau Super Pixel, cum apare pe site-ul Mi.com. În fine, de reținut este că selfie-urile arată foarte bine, detaliate și cu culori plăcute, contrast și dynamic range bune, la fel și pentru balansul de alb, ce este bine reglat spre a reda corect tonurile feței.

Poze facute cu camera frontală de pe Xiaomi Mi 10T Pro (primele 4 cu mod Portret Off / On):

Și pe filmare Xiaomi Mi 10T Pro se descurcă excelent cu senzorul principal. Poate filma până la rezoluție 8K cu 30 fps. Eu nu am pentru voi un asemenea exemplu, ci am filmari 4K cu 60 fps și Full HD cu stabilizarea îmbunătățită activată – o stabilizare electronică ce se adaugă stabilizării optice.

Clipurile video arată foarte bine, sunt puține lucruri care ar putea fi îmbunătățite. Mai mult, pe partea de filmare există ceva opțiuni mai profesionale, cu mod Pro, dar și un mod Log, ce îți lasă mult spațiu pentru editarea ulterioară – colorizare (pentru cine face așa ceva cu un clip captat cu telefonul).

Clip video 4K 2160p 60fps filmat cu Xiaomi Mi 10T Pro;

[embedded content]

Clip video Full HD 1080p 30fps cu stabilizare filmat cu Xiaomi Mi 10T Pro;

httpsvh://youtu.be/hsGvIYmFmqw

Autonomie

Autonomie Xiaomi Mi 10T Pro

Bateria de 5000 mAh este mare, deși nu mai poate fi considerată una gigant ca acum vreo doi ani. Sunt destule telefoane ce integrează așa acumulatori acum, iar astfel de terminale nu mai sunt considerate battery phone.

Autonomia este bună spre foarte bună, dar cu precizări. Timpul de ecran nu este extraordinar, asta desigur din cauza panoului IPS ce nu este pe atât de eficient cu consumul de energie precum unul OLED.

Prinzi destul de lejer o zi întreagă de autonomie, chiar și în condiții intense de utilizare. Totuși, trebuie să ai grijă ce setări faci prin MIUI referitor la managementul bateriei, fiindcă uneori poți primi anumite mesaje care ar trebui să fie de tip instant și după mai bine de 15 minute. Totul ține de ce aplicații au prioritate în managementul consumului de energie, iar pentru a te asigura că vei fi tot timpul la zi, este nevoie de ceva setări prin meniul dedicat.

În rest, dacă forțezi tare telefonul cu jocuri și alte aplicații mari consumatoare, te poți trezi după trei sferturi de zi, poate și mai puțin, că nu mai ai energie stocată.

În testul nostru, când rulăm Playlist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube, prin conexiune Wi-Fi la internet și cu luminozitatea ecranului la maximum, Xiaomi Mi 10T Pro a golit o baterie plină până la 10% din capacitate după 9 ore și 41 de minute. Rezultat bun, dar parcă nu pe măsura așteptărilor pe care le aveam de la bateria de 5000 mAh.

Xiaomi Mi 10T Pro

Încărcătorul din pachet poate oferi la ieșire până la 33W. Din nou bine, dar nu de top. Chiar și așa, acumulatorul gol se încarcă în 30 de minute până la 58%, pentru ca până la 100% să ajungă după numai o oră și 4 minute. Nu mă așteptam la rezultate atât de bune cu încărcător de 33W la o baterie de 5000 mAh.

Preț

Xiaomi Mi 10T Prode la 2.470 de lei pe eMAG.ro, în versiunea cu 128 GB spațiu intern de stocare. Varianta precum cea de test, cu 256 GB memorie internă, costă de la 2.680 de lei în culoarea gri sau 2.700 de lei în nuanța Aurora Blue, fix ca cea de față. 

Concluzii

Xiaomi Mi 10T Pro

Xiaomi Mi 10T Pro nu este deloc un smartphone rău. Doar că, s-ar putea ca pe hârtie să arate mult mai bine decât în realitate. Nu mă refer neapărat la aspect, design, deși nu putem spune că te poate atrage prin dimensiunile și greutatea sa. Mă refer la faptul că mai sunt unele lucruri de rezolvat, chestii minore care se pot dovedi deranjante pe termen lung. MIUI 12 este plin de opțiuni, dar nu este perfect optimizat pe acest model. Apare uneori lag și mici agățări, sunt destule bug-uri pe acolo cât să te enervezi, deși nu aș spune că experiența de utilizare este slabă. Nu, doar că se putea clar mai bine cu așa un ansamblu hardware, extrem de puternic.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Xiaomi Mi 10T Pro:

PRO

  • ecran IPS de cea mai bună calitate, de departe cel mai bun astfel de display pe care l-am văzut;
  • construcție solidă;
  • camera principală de 108 Megapixeli produce rezultate foarte bune în orice fel de condiții, atât pe foto, cât și pe video, și oferă multe, foarte multe opțiuni de captare;
  • autonomie bună și încărcare rapidă;
  • ansamblu hardware foarte performant, mai ales raportat la prețul telefonului.

CONTRA

  • deși este plin de opțiuni și posibilități de configurare / personalizare, MIUI 12 dă cam multe rateuri – ușor lag și agățări ocazionale, multe bug-uri și mult bloatware;
  • mare și greu;
  • fără jack audio de 3.5 mm, slot pentru card microSD sau rating IP;
  • în afara senzorului principal de 108 MP și al celui frontal, restul nu conving prin nimic.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.