Sat. May 18th, 2024

Cat S42 – telefonul ce nu se teme de procesul de dezinfectare

3 min read

Mi s-a părut ușor haios cum a fost promovat noul smartphone rugged din portofoliul grupului Bullitt (cei ce au licență pentru telefoanele mobile Cat) – „ un telefon pe care îl poți igieniza oricând ai nevoie ”. 

Ce specificații sunt încorporate de smartphone-ul listat la 1199 lei în etapa de precomandă a eMAG?

  • display IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1440×720 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5, aspect 18:9 și 293 ppi, certificare IP68 și MIL-STD-810G (teste de cădere la 1.8 metri pe oțel);
  • procesor MediaTek Helio A20 dezvoltat pe 12nm, 4 x ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz și PowerVR GE8320 GPU, 3 GB RAM și 32 GB stocare, slot dedicat pentru cardurile microSD;
  • Android 10 și upgrade pe viitor spre Android 11;
  • dual-sim, 4G, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 5.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, GLONASS și BDS, fără cititor de amprentă;
  • 13 Megapixeli cu f/2.0, înregistrează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 5 Megapixeli;
  • baterie de 4200 mAh, 220 gr. și dimensiuni de 161.3 x 77.2 x 12.7 mm.

Ecranul ar dispune de luminozitate ultra ridicată* pentru lizibilitate sub acțiunea razelor de soare. Au listat și categoriile de utilizatori la care se gândesc că noul smartphone ar fi potrivit.

*Era suficient să avem exprimată valoarea în nits și puteam trage și singuri concluziile legate de cât de ultra ridicată este luminozitatea. 

Aș spune că la punctul 3 le-a ieșit, aș adăuga pe listă și pe cei ce muncesc prin service-uri, prin medii în care telefonul ajunge a intra în contact cu praf, apă, șocuri mecanice repetate. Vitezele în 4G urcă până la 300 Mbps (agregare de spectru pe 2 benzi) și 50 Mbps în upload.

Pe partea de senzori aduce busolă electronică, senzor de proximitate și lumină ambientală, accelerometru. Nu înțeleg cum s-au putut gândi că în 2020 nu este cazul pentru un banal senzor de amprentă…, pe un telefon de 1200 lei. Culmea este că are NFC, dar cititorul de amprentă l-au scos din schemă.

La puncte bune aș nota faptul că va face pasul spre Android 11. Este și singura iterație pe care o va primi, iar patch-urile de securitate ar fi livrate la 90 de zile pentru 2 ani.

Mi-a scăpat un alt test la care Cat S42 a fost pus, de aici și declarația de la început de articol. A fost testat la ștergere repetată cu înălbitor pentru 3000 de cicluri, la frecare cu alcoo sub o anumită presiune pentru câteva sute de cicluri și la expunere la amestecuri cu substanțe chimice (mă rog, nu știu exact ce fel de substanțe – substanțe chimice întâlnite în practică și în teste de sensibilitate).

Înțeleg că accentul este pus pe partea rugged, pe rezistența oferită de telefon și chiar cunosc un prieten ce cumpără modele Cat (combinația jandarm + mecanic în timpul liber pentru automobile off-road). Totuși, parcă la 1199 lei și-ar fi făcut loc specificații ceva mai bune la nivel de procesor, memorie și stocare + cititor de amprentă.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.