Thu. May 9th, 2024

Trei motive pentru care HMD Nokia se află într-un declin susținut pe piața de smartphone-uri

3 min read
Telefoane Mobile

Pe primele trei luni din 2020, HMD Nokia livrat 1.7 milioane smartphone-uri, o scădere de 45% față de primele trei luni din 2019.

Avem și un grafic cu vânzările HMD Nokia din Q1 2017 și până în Q1 2020.

2018 a fost un an bun, peste 4 milioane livrate în fiecare trimestru. În 2019 au oscilat, cu un vârf în Q2 și o scădere majoră în perioada de sărbători. Trendul descendent s-a păstrat și în Q1 2020.

Am selectat trei motive pentru această situație:

1. Telefoane mobile cu raport preț / specificații modest;

Le-am văzut smartphone-urile în cadrul IFA Berlin 2019 și nu erau deloc rele, doar că le-au poziționat la prețuri prea mari și asta le-a făcut neatractive în ochii publicului interesant. Ca să ieși în față trebuie să ai un mix de elemente: design plăcut, cameră care să se descurce onorabil, preț atractiv.

2. Concurență puternică;

Piața de smartphone-uri a intrat pe o pantă descendentă, nu mai avem boom-ul de acum niște ani de zile. Clientul începe să-și ia ca reper câteva branduri, Samsung nu a stat pe margine și a venit cu seria A ce pornește de la 6 – 700 lei, Huawei are seriile Lite, Xiaomi iese în față cu Redmi-urile sale, prin India este terenul de joacă al Realme de la Oppo etc. De aici și imposibilitatea Motorola sau HMD-ului cu Nokia să concureze cu jucători mari de profil.

3. Nu au abordat segmentul premium sau au venit cu propuneri dubioase;

Aici aș aduce un exemplu: Nokia 9 PureView. Trebuia să fie un adevărat camera phone și în afară de numărul senzorilor de la cameră nu a ieșit cu nimic în evidență, a fost un fail din multe puncte de vedere. Nokia 8 pe de altă parte era direcția spre care trebuiau să meargă, un alt exemplu pozitiv din trecut a fost Nokia 7 Plus.

Din păcate, l-au adus pe Nokia 9 PureView și pauză. Nu au venit cu niciun alt telefon din zona la trecere între mid-range și premium. S-au cantonat pe produse ieftine, pe feature phone-uri și cam atât, iar rezultatele pentru o astfel de strategie sunt contabilizate acum.

Ce dovedește Nokia aka HMD?

  • Nu este suficient să livrezi un telefon cu Android curat și cu update-uri de software la timp;
  • Nu trebuie ca producător de telefoane mobile să te oprești strict pe segmentul low-cost.

Pe de altă parte, cred că Foxconn sau companiile ce au investit în HMD se așteptau la alte rezultate, unele pe seama brandului cu renume pe care l-au antamat și au decis să renunțe a investi în dezvoltarea de produse.

Sursa: GSMarena.com

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.